Eva: könyvelővel, vagy egyedül?

Adózás | Gazdaság

Az egyszerűsített vállalkozói adó bevezetésének gondolata óta sokan azt hiszik, hogy eztán az eva-adóalanyiságot választó vállalkozói rétegnek nem is lesz szüksége könyvelőre. Különösen így gondolhatják a bevételi és kapcsolódó nyilvántartásokat választók.

Véleményünk szerint az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvény bonyolultsága még az adózásban jártas szakembereknek is fejtörést okoz. Nem szabad azt hinni, hogy nem kell mást tenni, csak a bevételeket nyilvántartani.

Mind a személyi jövedelemadóval, mind a társasági adóval kapcsolatosan jelentősek azok a szabályok, amelyek az eva-adóalanyiság időszakára különös figyelmet kívánnak az adózótól. Ezek útvesztőjében aligha tud egy gyakorlatilag egyedül vagy talán egy-két fővel dolgozó vállalkozó elboldogulni.

A bevételeken túlmenően nyilván kell tartani az alkalmazottakkal, társaságok esetében a cég tagjaival kapcsolatos jövedelemkifizetéseket, egyéni vállalkozónál minimum a társadalombiztosítási és eho-kötelezettséget. Szerintünk a vállalkozó vagy a társaság tulajdonában lévő tárgyi eszközök nyilvántartását sem lehet szüneteltetni az evás időszak alatt sem. Az eva választásának feltételeiben bekövetkező változásokat is állandóan figyelni szükséges.

Az eva szövevényes szabályozásaiban csak arra jól felkészült, minden körülményre gondot fordító adótanácsadó vagy könyvelő tud segítséget nyújtani a választók és érdeklődők széles táborának.

Újabb pályázati lehetőségek nyíltak a Magyar falu programban

A Magyar falu program hat pályázati kiírására 22 milliárd forintot biztosít a kormány.

Egyre több a robot a hazai cégeknél

Egyre gyorsabban terjed az önműködő gépek használata a magyar iparban, azonban még mindig jelentős tere van a fejlődésnek, a Nemzetközi Robotikai Szövetség optimizmusa, kimagasló.

Nem változott a kiskereskedelmi üzletek forgalma júniusban

A KSH adatai szerint nincs változás a kiskereskedelmi üzletek forgalmában.

Megéri diákszövetkezeten keresztül munkát vállalni

A cégeknek azért, mert adó- és járulékkedvezményt vehetnek igénybe, a hallgatóknak pedig azért, mert magasabb bért kaphatnak.
Világgazdaság Piactér