Exportőr tapasztalatok - kicsi a hazai piac

Gazdaság
A hazai piac kicsi, ezért kell külföldi piacokat megcélozni a hazai cégeknek, a külpiaci jelenlétből adódó verseny egyben a cégek fejlődését is szolgálja – hangzott el a Világgazdaság exportkonferenciájának panelbeszélgetésén, ahol hazai cégvezetők ismertették saját vállalataik exporttevékenységének jellemzőit.

„A magyar piac kicsi volt számunkra, ezért mentünk 1993-ban külföldre” – mondta Farkas József, a gyógyászati implantátumokat és protéziseket gyártó, forgalmazó Sanatmetal ügyvezető igazgatója. A 4,5 milliárdos árbevételükből mintegy 3,5 milliárdot tesz ki az export, általában évi 6 nemzetközi kiállításon vagyunk jelen. „Ha egy cég fejlődni akar, akkor ki kell menni a külföldi piacra versengeni” – mondta. 


A prototípust, szerszámokat, készülékeket gyártó Technoplast azután lépett ki a külpiacra, hogy a rendszerváltás után a hazai felvevő piaca megszűnt – mondta Zai Péter, a cég ügyvezető igazgatója. A társaság árbevételének 85-90 százalékát az export teszi ki.


A flottamenedzsment és műholdas járműkövető rendszer szolgáltatást nyújtó WebEye International értékesítési és marketing igazgatója pedig azt emelte ki, hogy cégük kezdetben csak a saját szállítmányozó ügyfeleiket szolgálta ki külföldön, majd később ott is ügyfeleket szereztek. Nagybalyi Nándor várakozása szerint idén 4 milliárd körül alakulhat az árbevétel, amelynek várhatóan 45 százaléka lesz az export. A cég 13 országban van jelen, ahonnan rengeteg vevői, vásárlói igény érkezik be, amire különbözőképpen kell a társaságnak reagálni.


A cégek hitellehetőségeiről Takáts Zsolt, a Raiffeisen Bank kereskedelem- és agrárfinanszírozásért felelős vezetője elmondta: a hitelbírálatnál számít a cég múltja, egy két éve alakult céget például csak speciális projektalapon finanszíroznak. Hozzátette azt is: a vevőkör minősége a vállalat minőségét is jelzi, ezt is figyelembe veszik a hitelbírálatnál. Az uniós támogatásokkal kapcsolatban kiemelte: azoknak egy adott projekt esetében csak „hab a tortán” szerepet kellene betölteniük. Ezzel kapcsolatban elmondta: 2020 után a jelenlegi uniós támogatási rendszer átalakul, a vissza nem térítendő modell várhatóan meg is szűnik.

Ma már mindent hamisítanak, amit mozdítani lehet

Mintegy 86 millió forintnyi jogsértő terméket foglalt le tavaly az adóhatóság, amely több tízmillió forint értékben adakozott is.

Bajban a Vasember: egekben a palládium ára

A palládium ára először múlta felül az arany árát 2002 óta a tengerentúlon.
Világgazdaság Piactér