Felmérés a k+f+i piacról

Gazdaság | Innováció
A vállalkozások adottságait és terveit összegzi a vizsgálat

Országos felmérés készül a magyarországi kutatás-fejlesztési és innovációs (k+f+i) kapacitásokról. Mint lapunk Váczi Dávidtól, az OTP Hungaro-Projekt Kft. értékesítési igazgatójától megtudta, cégük az OTP Bank Nyrt. és a Portfolion Zrt. közreműködésével tavasszal átfogó kutatásban összegzi a magyarországi vállalkozások innovációs, kutatás-fejlesztési adottságait, terveit, finanszírozási és támogatáspolitikai igényeit. A felmérés apropója, hogy az Új Széchenyi-terv (ÚSZT) a 2011–13-as időszakra ilyen célokra minden eddiginél nagyobb vissza nem térítendő forrást rendel a hazai kis- és középvállalkozások fejlesztéseihez.
A felmérés szervezői abban bíznak, hogy a kutatás eredményeként átfogó kép alakul ki a hazai kutatás-fejlesztési folyamatokról, a főbb fejlesztési irányvonalakról, témákról, kulcsszereplőkről. Arra is számítanak, hogy a megkérdezettek elmondják javaslataikat, téziseiket a jogszabályi, fejlesztés- és támogatáspolitikai környezettel kapcsolatban, s a válaszokból következtetések vonhatók le az ösztönzési, támogatási és pályázati rendszerek forrásallokációjára, valamint ütemezésére, az igényekhez illeszkedő finanszírozási termékek kialakítására.
Váczi Dávid elmondta, hogy reményeik szerint maga a kutatás folyamata és annak kommunikációja is hozzájárulhat ahhoz, hogy a hazai kis- és középvállalkozások körében egyértelművé váljanak az innovációs folyamatok jellemzői és ezáltal a saját – akár jelenleg is végzett – kutatási, termékfejlesztési tevékenységüket be tudják illeszteni a pályázati kiírások rendszerébe. Értelemszerűen ennek jelentős hozadéka lenne, hogy a cégek a vissza nem térítendő támogatások tekintetében nemcsak az eszközbeszerzési forrásokban gondolkoznak, hanem a folyamatos fejlődésüket és piacszerzésüket is segítő – akár fejlesztési bérköltséget, valamint technológia- és infrastruktúra-fejlesztést is finanszírozó – innovációs pályázatokban is.
Legyen szó hitelről, kockázati tőkéről vagy pályázati pénzről, a források adottak. A cél az ideális konstrukció és feltételek kialakítása, ez az érdeke mind a finanszírozóknak, mind a hazai vállalkozásoknak. „Bízunk benne, hogy a kutatásunk hozzájárul mindezekhez” – hangsúlyozta végül felmérési kezdeményesük kapcsán az OTP Hungaro-Projekt értékesítési igazgatója. VG

Jöhetnének a százéves amerikai kötvények

Többször elvetették már a százéves lejáratú kötvények ötletét, de elemzők szerint a mostani hozamsivatagban logikus lépés lenne a kibocsátásuk az Egyesült Államokban. Mnuchin egyelőre kivár.

A kormány biztosítja a Lánchíd felújítására a hatmilliárd forintot

A kormány a Lánchíd felújítására még Tarlós István főpolgármestersége idején tett ígéretet.

A szervezet költségvetése volt a fő téma a Nemzeti Kulturális Tanács ülésén

A Nemzeti Kulturális Tanács ülésén az az élet újraindítása mellett a védekezésről is beszéltek a felek.

Meghúzzák a nadrágszíjat a száguldó cirkusz artistái

A Forma-1-es csapatok elfogadták a költséghatár csökkentésének ütemezését.
Világgazdaság Piactér