Sok változás a cafeteriában

Gazdasági Hírek

Új adómentes juttatással bővül a munkáltatók által adható cafeteria köre. Jövőre a munkaadó adómentesen támogathatja a munkavállalóját diákhitele visszafizetésében. A juttatás a munkavállalót terhelő diákhitel-törlesztés előírt kötelező összegéig, de havonta legfeljebb a minimálbér 20 százalékáig lehet adómentes – mondta a Világgazdaságnak Fata László cafeteriaszakértő.

A már meglévő cafeteria­ele­meknél magasabb kerettel lehet kalkulálni. Az idén már az adómentes juttatások közé sorolták a mobilitási célú lakhatási támogatást, albérletet. Egyébként ennek feltétele a legalább heti 36 órás munkaviszony, illetve a munkavállaló állandó lakhelye és a munkavégzés helye közötti legalább 60 kilométeres távolság, vagy tömegközlekedési eszközzel oda és vissza napi 3 óránál hosszabb utazás. A dolgozó a folyósítás időszakában, illetve a munkaviszony kezdetét megelőző 12 hónapban nem rendelkezhet a munkahelyhez közeli lakás 50 százalékot meghaladó tulajdonjogával vagy haszonélvezeti jogával. Jövő januártól bővülnek a lehetőségek, a határozott idejű munkaszerződéssel rendelkező dolgozók is kaphatják ezt a támogatást. Ráadásul a juttatás maximális értékhatára is emelkedik, a minimálbér 60 százalékáig is terjedhet a foglalkoztatás első két évében, a jelenlegi 40 százalék helyett. A minimálbér-növekedést is figyelembe véve az idei, legfeljebb 51 500 forint helyett, jövőre 82 800 forint is lehet az adómentes munkáltatói támogatás mértéke. Adómentesen adható a munkavállalónak 2018-ban is kulturális vagy sportrendezvényre belépő, lakáshitel-támogatás, bölcsőde, óvoda költségének térítése, kockázati biztosítások.

A béren kívüli juttatások értékének 1,18-szorosára 15 százalékos személyi jövedelemadót és 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) kell fizetni 2018-ban, így a közteher, ahogyan az idén is, 34,22 százalék. Széchenyi Pihenő Kártya adása mellett százezer forintig készpénz kifizetése is lehetséges lesz. A két juttatásra egy összesített keret is vonatkozik jövőre, kedvező adózással: a versenyszférában nettó 450 ezer, a közszférában pedig nettó 200 ezer forint adható így. Az egyes meghatározott juttatások esetén az adó alapja szintén az 1,18-os szorzóval korrigált érték, de a 15 százalékos szja mellé 19,5 százalékos eho társul. Így az idei 43,66 helyett 40,71 százalékos munkáltatói teherrel lehet kalkulálni jövőre. Az eho 22 százalékról 19,5 százalékra való csökkentése ezeknél a juttatásoknál majdnem 3 százalékkal alacsonyabb adót eredményez – hangsúlyozta Fata László. Ez vonatkozik például az Erzsébet-utalványra, az iskolakezdési támogatásra, a munkahelyi étkezésre vagy az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári munkáltatói korlátlan befizetésre is. Az egyes meghatározott és adómentes juttatások értékét természetesen nem kell beleszámolni a béren kívül adható 200–450 ezer forintos éves keretbe.

18:03
Gazdaság

Magyarország uniós szinten is élen jár a turizmusban

Az Eurostat jelentése szerint Magyarországon kevés az autó, a fiatalok korán kilépnek az oktatási rendszerből, de turizmusban a csúcson vagyunk.
16:02
Gazdaság

Benyújtották a jövő évi adócsomagot

A legnagyobb nyertesei 2019-nek a kisvállalkozók lehetnek, ha az Országgyűlés elfogadja a pénteken benyújtott javaslatot.
Világgazdaság Piactér