Egy nap alatt közel 50 milliárdot költött el a kormány, elment a tartalék ötöde

Gazdaság | Gazdaságpolitika
Egyetlen nap alatt 50 milliárd forintnyi extrakiadást hagyott jóvá a kormány. A határozatokkal az idei tartalék ötödét felhasználták, és a tavalyi maradványok több mint a felét is elköltötték.

Összesen 29,5 milliárd forintot fordíthat az állami részesedések vásárlására, vagy tőkepótlásokra a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő az idén, miután a kormányzat az eredetileg 11 milliárdos keretet február közepi döntésével további 18,5 milliárd forinttal emelte meg. A kabinet egyetlen határozattal döntött a tavaly megmaradt mintegy 50,8 milliárd forintos maradvány idei felhasználásáról, amelyből összesen most 31,2 milliárdot használtak fel különböző célokra. Határoztak még közel tízmilliárd forint átcsoportosításáról (ebből 8 milliárd technikai jellegű áthelyezés volt, a bérkompenzációs tartalékból bérkompenzációra tettek át).


Ám mindezek mellett az idei tartalékból is elköltöttek 8,4 milliárdot, és – mint arra a napi.hu felhívta a figyelmet – ezzel már összesen több mint 19 milliárd forintot használt fel a kormány a rendkívüli keretből. Ez az idei – százmilliárdos – keret közel ötöde, a lap szerint ilyen kiköltekezésre még nem volt példa. Pedig a rendkívüli tartalék tavaly is elégtelennek bizonyult: a kormány az őszre csaknem a teljes, az előre nem tervezhető helyzetek kezelésére félretett keretet felhasználta. Így mire a migránsválság kezeléséhez szükség lett volna a pénzre, addigra nem maradt mihez nyúlni, így módosítani kellett a költségvetést. Igaz: a többletbevételek miatt ez nagy problémát nem jelentett.


A mostani kiadási intézkedések sem előre nem látható események következményei. A tartalékból a kormány már február elején felhasznált 2,4 milliárdot a Miniszterelnöki Kabinetiroda többletköltségeinek fedezésére, 5,3 milliárdot a kéményseprő-ellátás biztosítására, és további 3,3 milliárdot az olimpai pályázat előkészítésére. Most a legnagyobb összeget a keretből a közútfejlesztési feladatokra adták (3,5 milliárdot), míg 2,6 milliárd forinttal egészítették ki a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala 33,5 milliárdos költségvetését. A sportfejlesztésekre közel 200 millió, az Erzsébet-program támogatására 300 millió forint jutott még a keretből.


A kormányhatározattal a legtöbbet a tavalyi tartalékok felhasználásával nyerhettek az intézmények – ebben jeleskedett az MNV Zrt. A részesedésvásárlási keret mellett ugyanis még a 6,9 milliárdot kapott ingatlanberuházásokra- és vásárlásokra, további 1,1 milliárdot az új konferencia-központ megvalósítására, de megemelték még a Gül Baba türbéjének megújítására szánt keretet is 258 millió forinttal. Ezen kívül 1,5-ről 3,5 milliárdra emelkedett a Nemzeti Lovarda megvalósításának költségvetésre, és egymilliárddal emelték meg a Rubik kocka ihlette új kiállítóhely megvalósításának keretét. Az eszközvásárlásra kapott 125 millióval együtt összesen az MNV így több mint 29 milliárd forintos forrást kapott.


A kormány ezen kívül döntött még arról is, hogy a megfelelő díjak befizetésével támogatja a nemzetközi tenisztornák helyi rendezését: ez több, mint egymilliárd forintos forrást igényel, ahogyan 44-44 millió forintból hoznak létre Pátyon szolgálati lakásokat, illetve Békéscsabán kollégiumi szállásokat a végzett, illetve a kiképzés alatt lévő rendőröknek.
A kabinet összesen az idén a költségvetésben eddig 87,7 milliárd forintot mozgatott meg, ennek több mint százaléka volt a tavalyi maradvány felhasználása, 20 százalékát pedig a tartalék felhasználása jelenti. Az átcsoportosítások közül számos olyan van azonban, amelynél egyelőre nincs meg a forrás: az 1956-os emlékévre szükséges 12,5 milliárd forint fedezetét a nemzetgazdasági miniszternek például még meg kell találnia.

MAGYAR VÁLLALATOK, CSALÁDI VÁLLALATOK - HOGYAN LEGYÜNK SIKERESEK?

Nekik már sikerült. Mi van a sztori mögött? Szeptember 28-án Balogh Levente, Gablini Gábor elárulja.
Részletek: rendezvenyek.vg.hu

15:23
Gazdaság

Élesben ismerkedhetnek a kkv-k a digitalizációval

Várhatóan januárban csatlakozhatnak az első kis- és közepes vállalatok az Ipar 4.0 mintaalkalmazások kialakítása című projekthez.
07:35
Gazdaság

Továbbra sem tudni, mit akar London

Erősen kérdéses, mekkora haladást érhetnek el a ma kezdődő újabb Brexit-fordulóban, mert Theresa May pénteki beszéde után sem lett világosabb, mit akar a brit kormány.
Világgazdaság Piactér