Két új befektetés az első héten

Gazdaság | Gazdaságpolitika

A január elsejei változások után is magas a magyar adó- és járulékszint, ugyanakkor a bérek nemzetközi összehasonlításban nem nagyok, s így még versenyképes a hazai bérszínvonal a külföldi befektetők számára. Így válaszolt lapunk kérdésére Rétfalvi György, az ITD Hungary vezérigazgatója, aki egy tegnapi háttérbeszélgetésen vonta meg a befektetésösztönzési és kereskedelemfejlesztési ügynökség tavalyi tevékenységének a gyorsmérlegét. Mindehhez Kilián Csaba befektetési igazgató azt tette hozzá, hogy a befektetők negyven-ötven szempontot vesznek figyelembe a döntés meghozatalakor, s ezek sorában egy a bérköltség.
Jelenleg 32 olyan potenciális befektetésről tárgyalnak az ügynökség szakemberei, amelyről az idén várnak határozatot. Ha mindegyik megvalósul, akkor mintegy 1,5 milliárd eurónyi invesztíció érkezhet az országba, s mintegy nyolcezer új munkahely jöhet létre. A tavalyi nem volt rossz év ebből a szempontból, hiszen ugyan jóval kevesebb FDI-t csatornázott be az ITD az országba, mint egy esztendővel korábban, ám ha a 2008-as adatokból levonjuk a kecskeméti Mercedes-gyár befektetési értékét, akkor már nem is komoly a mérséklődés – mondta a vezérigazgató. A projektek köre egyébként folyamatosan bővül.
Az ITD Hungary másik jelentős profilja a kereskedelemfejlesztés, amely elsősorban a hazai kis- és középvállalatok exportpiacra jutásának, illetve exporttevékenységük bővítésének elősegítését jelenti. Ennek érdekében folytatódott például az a program, amelynek célja az exportot már bonyolító, illetve potenciálisan arra képes kkv-knak a személyes megkeresése, velük egyfajta ügyfélkapcsolati program kidolgozása. Ez év márciusára mintegy 2200 vállalkozással veszik fel az ilyen kapcsolatot. Ugyancsak elsősorban ennek a körnek a kiszolgálását jelenti az információs pontok hálózatának a kiépítése: tavaly négy országban – Montenegróban, Romániában, Szerbiában és Bulgáriában – nyitottak ilyet, s azzal számolnak, végül húsz ilyen szolgálja majd a magyar vállalkozásokat.
Tavaly – a cégek által megadott adatok szerint – az ITD üzletfejlesztési igazgatósága 350 millió euró értéket meghaladó exportügylet létrejöttében s 188 millió euró értékű külföldi projekt- és keretszerződés megkötésében működött közre, miközben a még le nem járt ügyletek értéke eléri a 60 milliót.
Az idén az ITDH a tavalyinál is kevesebb költségvetési forráshoz jut, összesen 1,897 milliárd forintot kap – márpedig ebből kell fedezni a működési költségeket. Ugyanakkor uniós pályázati pénzeknek köszönhetően 2,887 milliárd forintot költhetnek szakmai programokra. Büdzséjük kiegészül további – tervek szerint – 1,668 milliárdos saját bevétellel, ám még így is mintegy 200 milliós költséglefaragást kell végrehajtaniuk – mondta Rétfalvi.

Jól indult az év
Az év első hetének első három napján két új külföldi befektető is döntött arról, hogy Magyarországra hozza új beruházását. Az egyik projekt ipari, konkrétan elektronikai beruházás, a másik szolgáltató típusú. Az előbbi értéke 20, az utóbbié mintegy 10 millió dollár. NVZs

Magyarország harcba száll a fuvarozók érdekeiért az Európai Bíróságon

A magyar kormány keresetet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához a Mobilitási Csomag irányelvi és rendeleti előírásainak megsemmisítése érdekében.

Francia tulajdonba kerül a lenti tetőcserépgyár

Az összeolvadással Európa vezető kerámia tetőcserépgyártó vállalkozása jön létre.

A felerősödő járvány mélyebbre sodorhatja a globális külkereskedelmet

Idén 7-9 százalékkal eshet a globális külkereskedelem értéke – áll az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) jelentésében.

A brit bértámogatási rendszer téríti a dolgozók bérének kétharmadát

A korábban bezárásra kötelezett cégeknek a brit kormány az előzetes tervek alapján novembertől kifizeti az alkalmazotti bérek 67 százalékát.
Világgazdaság Piactér