Nem káros, ha az anya visszamegy dolgozni

Gazdaság | Gazdaságpolitika

Munkavállalás. Nem veszélyes sem a gyermek mentális fejlődésére, sem a viselkedésére vagy a jóllétére, ha pár hónappal a szülés után az anya visszatér a munka világába – derült ki egy a New York-i Columbia Egyetem kutatói által végzett, most publikált vizsgálatból. A kutatás során az anya távollétének a gyermek szellemi és szociális fejlődésére gyakorolt teljes hatását vizsgálták, és az eredmények szerint az újdonsült anyák munkavégzésének pozitív hozadékai meghaladják a hátrányokat.
Tíz földrajzi térségben több mint ezer hétévesnél fiatalabb gyermek fejlődését és családi jellemzőit követték nyomon, gazdag adatsorokat felhasználva a szülő-gyermek interakciókról, a jövedelemről és a gyermekellátásról. Mindezek során a negatív hatásokon túl jelentős előnyökre is bukkantak. Így például nő a valószínűsége, hogy a gyermek kiváló minőségű gondozást kap, s emelkedik az anya jövedelme, illetve komfortérzete, jólléte is.
Az eredmények különösen az amerikai nők számára fontosak; nekik rendszerint három hónappal a szülés után vissza kell térniük a munkahelyükre, mivel az USA-ban nem létezik gyermekellátási juttatás. Részmunkaidős foglalkoztatásnál, tehát heti legfeljebb 30 munkaórás állásoknál az eredmények kecsegtetőbbek, mint teljes munkaidő esetén – hangsúlyozta azonban a The Guardian című brit lapnak Jane Waldfogel amerikai akadémikus, aki jelenleg a London School of Economics vendégoktatója. Hozzátette: a kulcstényező leginkább a nevelés milyensége. „Kiemelkedően fontos, hogy az anya mennyire érzi a gyermek szükségleteit. Még azok az anyák is, akik heti több mint 30 órát dolgoznak, javíthatják saját körülményeiket, megkönnyíthetik a dolgukat. Annyi csak a teendő, hogy az otthon küszöbét átlépve mély levegőt vegyenek, s maguk mögött hagyják az összes munkahelyi gondot, és ezután kizárólag a gyermekükre figyeljenek” – öszszegezte a tapasztalatokat az amerikai akadémikus.

Ellentmondásos kutatási eredmények
Az elmúlt húsz év legvitatottabb szociálpolitikai témájában számtalan tanulmány készült; ezek arra a következtetésre jutottak, hogy a gyermek számára káros, ha az anya a baba egyéves kora előtt visszatér a munka világába. Az Essex Egyetem közelmúltbeli kutatásában azt találták, hogy azok a gyermekek, akiknek az édesanyja hároméves kora előtt dolgozni kezdett, lassabban tanulnak. Az UNICEF 2008-ban pedig arra figyelmeztetett, hogy az anyák jobban teszik, ha az első egy évben otthon maradnak, különben a gyermekük fejlődése kerül veszélybe. VG

09:00
Gazdaság

Jóval többet keresünk, mint egy éve

Idén szeptemberben a bruttó átlagkereset 292 900 forint volt, 13,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.
07:02
Gazdaság

Dübörög a karácsonyi szezon a játékpiacon

Már november elején elkezdődött a karácsonyi vásárlás, az az időszak, amely a játékpiacon az éves forgalom 60-70 százalékát adja – mondta lapunknak Borhi János, a Formatex Kft. ügyvezetője.
Világgazdaság Piactér