Platinakártya a havi félmilliót költőknek

Gazdaság | Gazdaságpolitika

Itt az újab státusszimbólum: bankárok szerint rövid időn belül megjelennek az első magyar platinakártyák – írja a Magyar Hírlap értesüléseire hivatkozva az euro.hu. Egy platinakártyásnak legalább fél-egymillió forintot “illik” elköltenie havonta.

A levegőben van a platinakártya megjelenése – jósolta nemrég egy bankár. A presztízsértékben az aranykártya fölött álló lapocskát Magyarországon eddig még egy bank sem bocsátotta ki, bár számítások szerint akár ezres számban is teríthető lenne. Az exkluzív szolgáltatásokat nyújtó plasztikkal havonta fél-egymillió forintot illik költeni.

A vagyonos magánügyfelek és a vezető menedzserek eddig legfeljebb aranykártyát tarthattak tárcájukban, hamarosan azonban a platinalapocska is ott csilloghat. Magánbanki ügyfeleket kezelő bankok szerint ugyanis itt lenne az ideje a presztízsértékben az arany fölött álló platinakártya kibocsátásának. Több pénzintézetnél is százas számban vannak olyan ügyfelek, akiknek a bankszámlájukon lebonyolított havi forgalom eléri azt a mértéket, amelyet a kártyatársaságok egy platinalapocskánál elvárnak, cserébe az exkluzív szolgáltatásokért – mondták az egyik jelentős privátbanki ügyfélkört kezelő banknál.

Aranykártyából Magyországon 2003-as adat szerint 22 ezret adtak ki az évi 3,6-6 millió forint közötti jövedelemmel rendelkező ügyfeleknek. Nyugat-Európában durván négyszer akkora éves jövedelmet vágnak zsebre az aranykártya-birtokosok, s az itthoni egy presztízslapocskával szemben személyenként hárommal rendelkeznek, ezek közül egy hitelkártya.

Nem csoda tehát, ha több pénzintézet szerint még van tere az aranykártyának, nem telítődött a magyar piac. Az OTP Bank például inkább az aranykártya program fejlesztését hirdette meg. Átalakítja és új szolgáltatásokkal vértezi fel a magánügyfeleknek kínált aranykártyát, s kihozza az arany hitelkártyát is. A HVB-nél is csak azt erősítették meg, hogy legkésőbb ősszel kijönnek az arany hitelkártyával.

A Volksbanknál viszont nem sokon múlt, hogy még tavaly decemberben platinakártyát bocsásson ki kiemelt ügyfeleinek, de a bank végül mégis az arany mellett döntött.

A Raiffeisen szerint azonban egy ötezres aranykártyás ügyfélkör esetén már érdemes gondolkodni azon, hogy a legtehetősebbeknek felajánlják a platinalapocskát. Ezekhez a kártyákhoz exkluzív szolgáltatások tartoznak, többek között első osztályú utazási asszisztencia, futárszolgálat, jegyrendelés, helyfoglalás, csomagkézbesítés, az orvosi ellátás költségeinek teljes megtérítése, repülőtereken pedig a VIP-kiszolgálás. A Raiffeisen szerint száz-kétszáz darab legfelső kategóriás lapocskának találnának megfelelő birtokost, de döntést még nem hoztak ez ügyben. Banki szakértők szerint a pénzintézetek nagyobb részénél legalább száz ügyfél teljesíti a platinakártyával kapcsolatos költési elvárásokat, s egy év alatt mintegy ezer lapocska könnyen gazdára találna.(euro.hu)

06:01
Adózás

Új fegyvert kaphat a kezébe a NAV

A cégeknek alkalmassá kell tenniük számlázórendszerüket arra, hogy valós idejű adatot tudjanak szolgáltatni az adóhatóságnak – az NGM tervei szerint.
18:27
Gazdaság

Csúszik az önkormányzati számlák államosítása

Változatlanul tesztelik az önkormányzati számlavezetési rendszert a Magyar Államkincstárnál, az indulás időpontja pedig nem ismert.
Világgazdaság Piactér