Gesztusokat tesz az EU Görögországnak

Gazdaság | Gazdaságpolitika

Csúcsértekezlet. Az Európai Központi Bank elhalasztja a válság előtti fedezeti szabályokhoz történő visszatérést – jelentette be a frankfurti intézmény elnöke, Jean-Claude Trichet. Elemzők szerint ez enyhítheti Athén fiskális nehézségeit, hiszen a görög államkötvények az eredetileg 2010 végére tervezett szabálymódosítással könnyen kieshettek volna a bankok által EKB-kölcsönök fedezeteként használható értékpapírok köréből. Mint ismeretes, a Moody’s nemrég az éppen csak befektetői kategóriájú (A2) görög besorolás rontását helyezte kilátásba, és ha ez bekövetkezne, akkor azok már nem felelnének meg a „békeidőkben” szokásos EKB-elvárásoknak.
Trichet bejelentése – amely fordulatot jelez az EKB-elnök korábbi állásfoglalásaihoz képest – a görög pénzügyi válság megoldásához történő hozzájárulásként értékelhető, és ezért a tegnap kezdődött uniós csúcsértekezlet hangulatát is javította. A brüsszeli tanácskozás elsődleges célja az, hogy pontot tegyen az Athén megsegítése körül hetek óta zajló huzavona végére. A megoldásban az európai kormányok által nyújtandó kétoldalú kölcsönök mellett a tegnap véglegesített német-francia megállapodás alapján alighanem az IMF is szerepet kap. Egyre több uniós vezető politikus mutat ugyanis nyitottságot az eredetileg Angela Merkel német kancellár által felvetett ötletre. A francia elnöki hivatal szerint az uniós csúcson bemutatandó közös javaslat a valutaalap bevonását és kétoldalú kölcsönöket egyaránt tartalmaz. Hollandia, Spanyolország és Ausztria is elfogadja ezt a megoldást, amelyet korábban sokan azért utasítottak el, mert Európa sebezhetőségének elismerését látták benne. Bloomberg, Reuters

Tizenhárom klubot fizetésképtelenség fenyeget a Bundesligában

Hét klubbal szemben május végén csődeljárás indulhat, amennyiben addig sem indul újra a labdarúgóélet Németországban.

Több mint hat és félmillió amerikai vár segítségre

Soha nem látott szintre nőtt a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány alatt.

2,9 százalékos államháztartási hiánnyal számolnak

Magyarország EDP-jelentése 2,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal és 67,4 százalékos államadóssággal számol 2020-ra.

Munkahelymegtartó bértámogatást szorgalmaz az MKIK

Az MKIK ágazati szintű munkacsoportokat állított fel a kereskedelem, logisztika, élelmiszergazdaság, ipar, turizmus és pénzügy területén.
Világgazdaság Piactér