Így csökkenthető a teher

Gazdaság | Gazdasági Hírek

Augusztusban megnyílt a munkahelyteremtő beruházásra igényelhető uniós pályázat. A cégek gépeket, eszközöket vásárolhatnak, de akár ingatlanra, bérleti díjra is fordíthatják a támogatást. A támogatás mértéke nem regisztrált álláskereső esetén új munkahelyenként 1,5 millió forint lehet.

A beruházásban nem gondolkodó cégek akkor kaphatnak a legkönnyebben kedvezményt, ha olyan alkalmazottat vesznek fel, aki valamilyen szempontból hátránnyal indul a munkaerőpiacon. Tipikusan ilyenek a pályakezdők, a kisgyerekesek, a sokgyerekesek, az 55 év felettiek, a tartósan munka nélkül lévők vagy a szakképzettséggel nem rendelkezők.

Persze a pályakezdőt be kell tanítani, ám ez egyszeri költség, a kedvezmény pedig három éven át jár. A kisgyerekesek esetében érdemes rugalmas munkaidőben gondolkodni, így a szülő a munkáját hozzá tudja igazítani a gyerek szükségleteihez – bölcsődei, óvodai elhozatal –, és a munkaadó sem érzi azt, hogy az alkalmazott nem dolgozza le a munkaidejét.

Az 55 év feletti és a tartósan munka nélkül lévők esetében nem veszít és nem is nagyon kockáztat semmit a munkaadó, hiszen jó eséllyel tapasztalt alkalmazottat kap, aki még évekig dolgozhat.

A kedvezmény mértéke januártól változott, a szociális hozzájárulási adó 27-ről 22 százalékra csökkent, ezt pedig lekövette a szabályozás. Az elv nem változott, vagyis a munkaadó bruttó 100 ezer forintig akár a teljes szochót is megspórolhatja. Ez minimálbérre vonatkoztatva azt jelenti, hogy 28 ezer forint helyett 6 ezer forint szochót kell fizetni. A kisebb kedvezmény ennek a fele, vagyis 11 százalék, ami azt jelenti, hogy 28 ezer forint helyett 17 ezer forint az adó.

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával

11:15
Gazdaság

Fürjes Balázs: Európa egyik központjává válhat Budapest

A kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztos a Világgazdaság ingatlanpiaci konferenciáján a magyar fővárosról beszélt.
10:08
Gazdaság

VG-konferencia
Ezer milliárdokból fejlesztik a városokat

A megyei jogú városok és azok agglomerációja adja a magyar GDP 40 százalékát – hangzott el a Világgazdaság ingatlanpiaci konferenciáján.
Világgazdaság Piactér