Innováció: biztos kulcs a jövőhöz

Gazdaság | Innováció
„Szeretnénk, ha az Európai Innovációs és Technológiai Intézet a kiválóság védjegyévé fejlődne, az EIT címke garanciát jelentene a kiemelkedő minőségre kontinensünkön és a világban.” Ezt hangsúlyozta lapunknak adott nyilatkozatában Ronald de Bruin, az intézet beindításának irányítója, aki tavaly ambiciózus tervekkel érkezett Budapestre.

– Mi motiválta akkor, amikor az Európai Innovációs és Technológiai Intézet beindításának menedzselését elvállalta?
– Világéletemben szerettem valami újat, nagyszerűt létrehozni, és most az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel kapcsolatos feladataim erről szólnak. Itteni munkámmal az európai innováció fellendítésében kívánok globális összehasonlításban is kiemelkedő eredményeket elérni, ez motivált, amikor elvállaltam ennek az új intézménynek a beindítását. A mostani válságos időkben létkérdés Európa számára az EIT sikere, a tudásintenzív gazdaság megteremtése és az olyan globális problémák megoldása, mint amilyen az energiaellátás vagy az éghajlatváltozás.
– Melyek a működési területeik?
– A felsőoktatás, a kutatás, az üzleti és a vállalkozói szféra. Tennivalónk van bőven. Európának még sokat kell dolgoznia a hatékonyabb innováció érdekében. Bár számos kiváló oktatási és kutatóintézményünk van, ezek gyakran az üzleti világtól, a piactól elszigetelten működnek, és nem képesek megteremteni azt a „kritikus tömeget”, amely a sikeres innovációhoz szükséges. Az EIT feladata, hogy az ezzel kapcsolatos akadályokat leküzdje: integrálja a tudásháromszög – felsőoktatás, kutatás, üzleti szektor/innováció – szereplőit, világszínvonalú innovációorientált referenciamodellel, jó gyakorlatokkal szolgáljon a korszerű szemléletre és hozzáállásra, és előmozdítsa az Európa és fő versenytársai – így az Egyesült Államok és Japán – között lévő innovációs szakadék felszámolását.
– Eddig itt, Magyarországon keveset lehetett hallani arról, hogy mit csinál az EIT. Vannak már konkrét eredményeik?
– Az intézet beindítása valóban nem látványos munka, ám el kell végezni. Kifejezetten büszke vagyok viszont arra a három, már működő tudás- és innovációs közösségre (KIC – Knowledge and Innovation Community), amelyekkel 2010 decemberében írtuk alá a hétéves partnerségi megállapodást, információs és kommunikációs technológia (ict), fenntartható energia és klímaváltozás témakörben. Ezekben a közösségekben, amelyek munkáját üzleti terv alapján ugyanúgy vezérigazgató irányítja, mint egy vállalatét, újszerű kapcsolatokat építünk ki a felsőoktatás, az állami és a magánszektor szereplői között, ösztönözzük az együttműködést a vállalkozókkal, és támogatjuk az egyetemisták körében a vállalkozóképzést. Ez utóbbi érdekében a KIC-ek már tavaly megszervezték az első nyári vállalkozói iskolákat diákok részére. Az EIT maga is befektet ezekbe a közösségekbe, abban a reményben, hogy belőlük lehet a jövő új Facebookja, Google-ja vagy Nokiája. Mindezzel munkahelyeket is teremtünk és segítjük a gazdasági fellendülést Európában. Abban bízunk, hogy ezek a közösségek modellként szolgálnak hasonló helyi együttműködések kialakítására. Erre máris van példa Londonban, Párizsban és Helsinkiben, sőt Budapesten is. Itt már két helyi KIC-központ működik.
– Milyen további terveik vannak?
– Szeretnénk, ha az EIT idővel a kiválóság védjegyévé válna, az EIT címke garanciát jelentene a kiemelkedő minőségre Európában és a világban. A már működő KIC-ek mellett újabbak létrehozását is tervezzük. Ami pedig a közeljövőt illeti, a munkánk értékelésére és az EIT hétéves innovációs stratégiájának kidolgozására hamarosan lehetőség nyílik: 2011. április 14-én konferenciát tartunk Budapesten, a részvényesek és minden érdekelt részvételével, a magyar EU-elnökség programjának keretében.
– Lesz elég pénzük elképzeléseik valóra váltására?
– Bízom benne, hogy lesz, bár a válság miatt most minden eurócentért meg kell küzdeni. Mindenképpen felelősen és eredményesen kívánjuk felhasználni az európai adófizetők pénzét. Az EU hozzájárulása mellett alapítványt is szervezünk. Ebbe bárki beszállhat – magánadományozók, kockázatitőke-alapok és más donorok –, aki elkötelezett híve az innováció fejlesztésének Európában, és fantáziát lát a KIC-ekben.

EIT-krónika

Az EIT független intézmény. Az európai innováció felpörgetésére hozta létre az Európai Unió. Erről az EU döntése 2008. március 11-én született meg. Az uniós intézet helyszínéül több pályázó város közül Budapestet választotta ki az EU tanácsa. A működéséhez szükséges épületet a magyar állam biztosítja számára, térítésmentesen. Az intézet hivatalosan 2010. április 1-jétől kezdte meg a működést Budapesten, az Infoparkban. Jelenleg 32 alkalmazottja van, számuk az év végére elérheti az ötvenet. Az EU több mint 300 millió euróval támogatja az intézet működését 2008 és 2013 között. Ennek 95 százalékát a tervek szerint a KIC-ekre fordítják.

EU-csúcs: fokozódik a hangulat a „takarékos négyek” álláspontja körül

Európai uniós vezetők bírálták a „takarékos négyeknek” nevezett EU-tagállamok (Ausztria, Dánia, Hollandia és Svédország) költségvetési stratégiáját.

Áruszállító járat indul Budapest és Szöul között

Az első járat 40 tonna árut szállított.

Újból padlót fogott a japán gazdaság

Szenvedett a japán gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben, és a következő három hónapra sem javultak a kilátások.

A kkv-k megújuló energiaforrásokra kaphatnak támogatást

A megújuló áramtermelés aránya a villamos energia termelésében ma még csak 10 százalék körül van.
Világgazdaság Piactér