A nagy fordulat most következik

Gazdaság | Innováció
Eddig meg volt kötve a kormány keze, a nagy fordulat majd most következik, amikor a 2014–20-as EU-források idén az év második felében megjelennek a hazai k+f+i körforgásban. Ezt ígéri Cséfalvay Zoltán államtitkár a kutatás, fejlesztés és innováció kilátásairól szólva. A piac még kivár, de már teltházasak a pályázati lehetőségeket ismertető rendezvények

Az Európai Unió idén indult új hétéves költségvetési időszakában Magyarországon 767 milliárd forintot irányoztak elő kutatás-fejlesztésre és innovációra az uniós nemzeti forrásból, ami mintegy duplája a 2007-2013. évi keretnek. Ehhez társulnak még a közösségi keretprogram, a Horizont 2020 büdzséjéből elnyerhető támogatások, amelyek összegét az évtized végére 350 millió euróra szeretnénk felsrófolni. Így forrás lesz bőven a k+f+i projektekre.


A kormány fontos célkitűzése, hogy az évtized végére 1,8 százalékos legyen a GDP arányos kutatás-fejlesztési és innovációs ráfordítás, és hogy ezek segítségével a nagyobb hozzáadott értéket előállító ipari termelés bővüljön Magyarországon. (Jelenleg a magyar export 20 százaléka magas hozzáadott értékű termék.) Alapvető törekvés az is, hogy a k+f+i piac szereplői minden lehetséges módon járuljanak hozzá a gazdaság fellendítéséhez, a versenyképesség javulásához és a foglalkoztatás növekedéséhez.


A 767 milliárd forint uniós nemzeti keret nagy részével a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) gazdálkodik. Itt írják ki a kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatokat, amelyeken zömében vissza nem térítendő, kisebb részben visszatérítendő támogatást lehet nyerni. Érdemes lesz jobban figyelni a mintegy 140 milliárd forintos visszatérítendő (pénzügyi eszköz, garancia, hitel) lehetőségekre, mert a 2021-től induló időszakban már arányuk még nagyobb lehet. A GINOP keretéből 145 milliárd forint jutna a kutató-fejlesztői kiválóságra és nemzetközi együttműködésekre. A kutatás-fejlesztési infrastruktúrára 110 milliárd forint az előirányzat. Ebből a legnagyobb tétel 48 milliárd forint a kutatási infrastruktúra szélesebb fejlesztésére. Ugyanebből finanszírozzák a szegedi lézerközpont (ELI) áthúzódó részét 29 milliárd forinttal. A nagy európai projektekhez történő kapcsolódás támogatására 15, a stratégiai jellegű kutatások infrastruktúrájára szintén 15 milliárd forint áll rendelkezésre. A fejlettsége miatt a korábban megszokott mértékű uniós támogatásoktól eleső Közép-Magyarország számára jó hír, hogy a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programban további 10 milliárd forint áll majd rendelkezésre kutatás-fejlesztésre és innovációra


A kiírások konkrét feltételeinek megismertetésében k+f+i területen a 2014-20-as időszak indulásakor a Nemzeti Innovációs Hivatal vállalta a főszerepet, elsősorban információs napok szervezésével, világhálós tájékoztató felületek kialakításával és tanácsadással, egyelőre elsősorban a brüsszeli kiírású Horizont 2020 uniós pályázatoknál. Maguk a pályázni akarók is informálódhatnak a hivatal a tájékoztató pontjainál. Figyelmet érdemel, hogy az információs napok sok érdeklődőt vonzanak.


Számukra jó hír, hogy az eljárási folyamatok további egyszerűsítését ígérik az illetékesek a hazai uniós kiírásoknál és a közösségi kiírásoknál egyaránt. Fontos azonban azt is számításba venni, hogy miközben egyszerűsödnek a feltételek itthon és Brüsszelben is, a támogatásokért folyó versenyben azok érhetnek célba, akiknek teljesítménye valóban kiváló. Magyarországon és az EU-ban ebben az új költségvetési időszakban a kutatás-fejlesztésben minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kap a kutatási eredmények hasznossága és piacra vitele, felértékelődött az innováció. Tehát olyan projektekkel érdemes pályázni, amelyek megfelelnek ezeknek a kritériumoknak.

Befektetés a jövőbe – számokban*

30 nagyobb kutatási és technológiai műhely lépjen be a világelitbe
30 új globális nagyvállalati kutatás-fejlesztési központ telepedjen le Magyarországon
30 hazai technológia-igényes középvállalat jelenjen meg domináns pozícióval a kelet-közép-európai térségben
300 kutatás-fejlesztésre támaszkodó, gyors növekedésre képes kisvállalat lépjen ki sikerrel a nemzetközi piacra
1000 innovatív kezdő vállalkozás jusson a növekedéshez szükséges támogatáshoz
56 000 főre emelkedjen a kutatók és fejlesztők tényleges száma
* A középtávú innovációs stratégia célkitűzései, 2014–2020
Hajlandó több adót fizetni a világ egyik leggazdagabb embere

Jeff Bezos, az Amazon vezetője támogatja a Biden-kabinet társasági adó emelésére tett javaslatát.

Első gazdasági nagyhatalomként Kína vezeti be a digitális pénzeket

A virtuális fizetőeszközök már egy ideje bevett szokásként vannak jelen például a kínai építőiparban.

Megemelik az IMF-nél tartott tartalékokat

A tartalék segíthet annak a harmincnál is több országnak, amelyek adósságproblémákkal küzdenek, vagy ennek a küszöbére sodródtak.

A fertőtlenítőszerek iránti kiugró kereslet repítette a Florint

Tavaly 1,3 milliárd forintos beruházást hajtott végre a szegedi Florin Zrt., amely az idén további 2,5 milliárdból fejleszt.
Világgazdaság Piactér