Katalizátor lehet a kormány

Gazdaság | Innováció

A magyar innováció új (és kívános) trendjeiről tartott előadást a VG-konferencián Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnökhelyettese. Elmondta, hogy az idén indult, új hétéves uniós költségvetési időszakban a pénzügyi eszközök szélesebb körű alkalmazása, az eddigieknél határozottabb haladás alapkutatástól innováció felé, az ipari kutatás-fejlesztés és a felhasználó támogatása lesz a jellemző Magyarországon. Ennek megfelelően változnak a hivatal szolgálhatásai is.


Cáfolta, hogy az utóbbi időben túlzott támogatást kapnának a startupok. Szerinte több okból is alapvető érdek a startup ökoszisztéma kiépítése. Egyrészt eddig ez az induló vállalkozói modell szinte teljesen hiányzott a hazai palettáról, másrészt ezek a cégek világszerte növekvő hatással vannak a kutatás-fejlesztésre és innovációra, harmadrészt szemléletváltásra kényszerítenek az üzletstratégiában, amire szükség van a fellendüléshez és a foglalkoztatás növeléséhez. Hatásukra megváltozhat, pozitívvá válhat a vállalkozók megítélése Magyarországon. Pezsdítő hatásuk a nagyvállalatok körében is érvényesül, például úgy, hogy előnyeik kihasználására náluk is sorra alakulnak a „belső” startupok. Ebben a folyamatban katalizátor szerepe lehet a kormánynak, amely az uniós támogatási lehetőségek maximális kihasználására törekszik minden téren.


Korányi László külön kiemelte a Jeremie-programot: szerinte a jelenleg 140 milliárd forinttal gazdálkodó kockázati tőkealapok már sokat tettek a magyar innovációért. Munkájuk eredménye, hogy a bruttó hazai termék (GDP) arányos kockázati tőkebefektetésekben Magyarország az első lett az EU-ban 2012-ben. Hasonló szerepük lehet a technológiai inkubátoroknak is. A tavalyi első pályázat eredményeként négy ilyen szervezet kezdte meg működését, s hamarosan megjelenik a Gazella 2.0 felhívás is, tekintettel a nagy érdeklődésre.

Startupértékek

• egyedi ötlet, gyors fejlesztés
• igen lendületes növekedés
• globális piaci szerepvállalás
• vállalkozói szellem
• kudarctűrés
• tekintélytisztelet hiánya
• kreatív közösségek


Hajlandó több adót fizetni a világ egyik leggazdagabb embere

Jeff Bezos, az Amazon vezetője támogatja a Biden-kabinet társasági adó emelésére tett javaslatát.

Első gazdasági nagyhatalomként Kína vezeti be a digitális pénzeket

A virtuális fizetőeszközök már egy ideje bevett szokásként vannak jelen például a kínai építőiparban.

Megemelik az IMF-nél tartott tartalékokat

A tartalék segíthet annak a harmincnál is több országnak, amelyek adósságproblémákkal küzdenek, vagy ennek a küszöbére sodródtak.

A fertőtlenítőszerek iránti kiugró kereslet repítette a Florint

Tavaly 1,3 milliárd forintos beruházást hajtott végre a szegedi Florin Zrt., amely az idén további 2,5 milliárdból fejleszt.
Világgazdaság Piactér