Sokan pályáznának ICT-támogatásra

Gazdaság | Innováció
Az infokommunikációs ipar – beleértve az elektronikai ipart is – Magyarországon húzóágazat. Ezért aligha véletlen, hogy nagy volt az érdeklődés az EU Horizont 2020 programjának ICT pályázati lehetőségeiről tartott információs nap iránt, amit a Nemzeti Innovációs Hivatal szervezett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

„Különösen sokan jöttekKözép-Magyarországról, ahol számos fiatal készül induló (start-up) vállalkozás alapítására, és a H-2020 jó lehetőség számukra a pályázásra” – összegezte tapasztalataikat Spaller Endre, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnöke. Mindenekelőtt arra voltak kíváncsiak, milyen esélyekkel jelentkezhetnek a brüsszeli kiírású felhívásokra. Jó néhányan ugyanis cégalapításon gondolkoznak, ám még nem tudják, hogy miként oldják meg a finanszírozást. A projektötletek megvalósulása szempontjából fontos volt a helyszín is, mivel a BME-vel való együttműködés segíthet a pályázásban.


A szakmai előadók kiemelték: az EU ezeknél a pályázatoknál is nagy hangsúlyt helyez a piaci hasznosításra. Ennek oka, hogy miközben Európa élen jár a k+f-ben, a középmezőnyben helyezkedik el a tudományos eredmények ipari hasznosításában és a piaci megjelenésében globálisan.


Spaller Endre azt is elmondta: ezzel a rendezvénnyel gyakorlatilag befejeződött a Horizont 2020-ról a NIH által szervezett, alapvető információkat közvetítő regionális és budapesti rendezvények sorozata, amelyeknek Budapesten kívül Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs és Szeged volt a helyszíne. Ezeken a programokon összesen több mint ezren vettek részt országszerte. Az általános ismeretterjesztő eseményeket számos gyakorlati képzés és pályázati konzultációs lehetőség követi majd a Horizont 2020 egyes programjairól, ugyancsak a NIH szervezésében. „A Horizont 2020 pályázatokkal kapcsolatos komoly érdeklődés azt mutatja, hogy Magyarország jó eséllyel akár 350 millió eurónyi plusz forrást is elhozhat Brüsszelből a 2014-20 közötti időszakban a H2020 keretéből” – vélekedett a NIH elnöke.

Hajlandó több adót fizetni a világ egyik leggazdagabb embere

Jeff Bezos, az Amazon vezetője támogatja a Biden-kabinet társasági adó emelésére tett javaslatát.

Első gazdasági nagyhatalomként Kína vezeti be a digitális pénzeket

A virtuális fizetőeszközök már egy ideje bevett szokásként vannak jelen például a kínai építőiparban.

Megemelik az IMF-nél tartott tartalékokat

A tartalék segíthet annak a harmincnál is több országnak, amelyek adósságproblémákkal küzdenek, vagy ennek a küszöbére sodródtak.

A fertőtlenítőszerek iránti kiugró kereslet repítette a Florint

Tavaly 1,3 milliárd forintos beruházást hajtott végre a szegedi Florin Zrt., amely az idén további 2,5 milliárdból fejleszt.
Világgazdaság Piactér