Innovatív ötletek a jövőért

Gazdaság | Innováció
Az ökológiai alapú gazdaság lehet a megoldás a válságra

Érdemes a szerző szavaival indítani az általa megálmodott új gazdasági modell bemutatását: „Ha csak annyit tanítunk meg a gyerekeinknek, amennyit tudunk, ők sem tehetnek többet, mint mi tettünk.” Gunter Pauli szerint a jelenlegi gazdasági krízis földúlta a világot, az etika és az értékek válsága is, amely kevesek meggazdagodásához és sokak elszegényedéséhez vezetett, ám szerinte egyúttal áldás is álruhában, mert kikényszerítheti a paradigmaváltást a gazdaságban és személyes életünkben is. A Római Klub tagjának új könyve azért érdemel kiemelt figyelmet, mert olyan innovatív ötleteket mutat be gyakorlati alkalmazásokkal, amelyek kiutat jelenthetnek a jelenlegi káoszból.
Gazdasági modellje segítségével a vállalkozók és a felhasználók jótékony hatást fejthetnek ki a világ gazdaságaira, miközben pénzt keresnek, munkahelyeket teremtenek és védik a környezetet. Az új modell az emberiség és a föld ökoszisztémájának tiszteletére épül, és olyan újításokat tartalmaz, amelyek minden bizonnyal megváltoztatják a termeléssel és a fogyasztással kapcsolatos szokásokat, és fenntartható fejlődéshez vezetnek. A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaság-tudományi Karának kiadásában megjelent könyv szerzője azt is megmutatja, hogy az üzleti élet, a tudomány, a civil társadalom és a közösség hogyan lehet partner ebben az új rendszerben, és miként profitálhat az új modell alkalmazásából. Összesen száz innováció szerepel a könyvben, amelyek Pauli állítása szerint tíz év alatt százmillió új munkahelyet teremthetnek.
Hihetetlen, hogy milyen kevés természetes logika lakozik a modern társadalomban – háborog Pauli. Egy épület lehűtéséhez a légkondicionáló-szerelő szakemberek „felpumpálják” a hideg levegőt. A víz tisztításához vegyszereket használunk, hogy kipusztítsunk benne minden életet. A melegházak a levegőt melegítik, nem a gyökereket. Minimum 100 dollár/kilowattórát fizetünk azért az elektromosságért, amelyet egy a környezetet mérgező elemből nyerünk. Háborog a szerző az emberi erőforrások pazarlása miatt is: „Amikor a munkanélküli fiatalok száma 25 százalék körüli az ipari országokban és 50 százalék feletti a fejlődőkben, könnyű elképzelni, mit jelenthet a világ társadalmának, ha vezetőink úgy gondolják, a következő generáció haszontalan – vagy ami még rosszabb, ha a fiatalok hátrányos helyzetűnek és haszontalannak tekintik magukat.”
Példák sorát mutatja be, miként változhat meg ez a helyzet. Beszámol arról, hogy Kolumbiában vagy Zimbabwéban miként használják ki azt, hogy koffeines termesztőközegben a gombák háromszor gyorsabban érnek be, mint tölgyes közegben. A hulladéknak tartott kávéhúsból így lesz fehérje, így lesznek gombaültetvények, így lesz élelmiszer-biztonság, miközben Kínában és máshol megmenthetik a tölgyerdőket. Ma már Kaliforniában is alkalmazzák ezt a receptet – a munkanélküliség csökkentésére. VG

Kék innovatív ötletek

– fémek (pl. titán) helyettesítése selyemmel
– gombatermesztés kávézacc segítségével
– a préri évelő növényeiből bioüzemanyag
– elektromos eszközök elem vagy akkumulátor nélkül

Képes-e Brüsszel válságot kezelni?

Ahogy a koronavírus minden előzetes forgatókönyvet felülírt, a költségvetésről szóló vitával is ez történt. Vélemény.

Egy cégben a Siemens energia-üzletága

A nemzetközi Siemens csoport magyarországi érdekeltségeknél is megtörténnek a szükséges változások.

Pénzcsap nyílik a közlekedési ágazatban

A közösségi közlekedést lebonyolító cégeknek jövőre mintegy százmilliárd forinttal, a korábbi ötödével jut nagyobb támogatás.

Közel ötmilliárd forint támogatást nyertek Pest megyei vállalkozások

A támogatás összege cégenként a 300 millió forintot is elérheti.
Világgazdaság Piactér