Irtják a bürokráciát a k+f projekteknél

Gazdaság | Innováció

Ésszerűsítés. Egyszerűbb lesz az uniós finanszírozású kutatási projektekben való részvétel – jelentette be az Európai Bizottság. „A lehető legalacsonyabb szintre kívánjuk csökkenteni a kutatási programok megvalósulását nehezítő adminisztratív akadályokat” – szögezte le Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős biztos. Brüsszel az egyszerűsítéssel azt próbálja elérni, hogy a kutatási programokban a legjobb kutatók és a leginnovatívabb vállalkozások vegyenek részt, és ne a bürokráciával kelljen vesződniük.
Az Európai Bizottság márciusban tette közzé az Európa 2020 nevet viselő hosszú távú stratégiáját, amelyben a kutatás-fejlesztés támogatása kiemelt szerepet kap. Az EU azt szeretné, ha a k+f-re fordított kiadások uniós átlagban elérnék a GDP 3 százalékát. Brüsszelben úgy látják, hogy a válság elmúltával is csak akkor lehet ismét beindítani a gazdasági növekedést, ha az EU a tudásalapú gazdaság irányába fejlődik.
A kutatási biztos szerint az a cél, hogy minél több kis- és középvállalkozás vegyen részt az uniós finanszírozású kutatásokban. Ezt elemzők szerint nem kis mértékben éppen azok túlzott bonyolultsága akadályozza. A szabályok dzsungele azonban nem véletlen: a bizottság a csalásokat próbálja meg kiküszöbölni az előírások tömkelegével. Geoghegan-Quinn most azonban azt mondta, hogy lehetséges a szabályzat egyszerűsítése anélkül is, hogy engedményeket kellene tenni a pénzügyi ellenőrzés terén.
Janusz Lewandowski költségvetési biztos kilátásba helyezte a költségvetési rendelet felülvizsgálatát is. Ezt a bizottság a jövő hónapban teszi közzé, s ebben konkrét jogszabályi javaslatokat fogalmaz meg a kutatás támogatásának egyszerűsítésére. Brüsszel olyan lépéseket ígér, mint fejlettebb informatikai rendszerek alkalmazása a pályázatok feldolgozásához, a szabályok összehangoltabb alkalmazása (különösen a könyvvizsgálat területén), valamint a kutatási szervezetek finanszírozási kérelmének alapjául szolgáló pályázati felhívások felépítésével és tartalmával kapcsolatos javítások. Kiterjesztik az átlagos költség szerinti elszámolási módszer alkalmazását, ezzel ugyanis az indoklás szerint elkerülhető, hogy a projektek kapcsán minden egyes kisebb kiadást egyenként kelljen elszámolni. Rapid

Kevesebb felajánlás érkezett, az egyházaknak viszont több jutott

A legtöbb pénzt a Magyar Katolikus Egyház kapta, közel három milliárd forint értékben.

Mindig legyen tíz fillér a zsebedben

Török Zoltán nagypapája gazdasági alapvetése mentén tartja csúcson a soproni kosárlabdacsaptot. A cél a régi, ám most kénytelen meghúzni a nadrágszíjat.
Világgazdaság Piactér