Jobban élnek az amerikaiak

Gazdaság | Gazdasági Hírek
Egy átlagos család jövedelme tavaly rekordszintre nőtt, miközben a szegénységi ráta is csökkenésnek indult az USA-ban. A nemek közötti béregyenlőség irányába apró lépésekkel halad Amerika.

A gazdasági fellendülés az amerikai háztartások bevételein is nyomot hagy: egy átlagos család jövedelme tavaly rekordszintre nőtt, miközben a szegénységi ráta is csökkenésnek indult. Az amerikai statisztikai hivatal friss jelentése szerint az inflációval korrigált családi jövedelem 2015-höz képest 3,2 százalékkal 59 039 dollárra nőtt. A spanyol ajkúak és a feketék körében a fehérekre jellemző átlag dupláját is meghaladó gyarapodási ütemet mértek, és a nők vezette háztartások anyagi felzárkózása is gyorsabb volt tavaly.

A nemek közötti béregyenlőség irányába apró lépésekkel halad Amerika, a nőknél a középérték tavaly 41 554, a férfiaknál 51 640 dollár volt – írja a Bloomberg. Az eltérés még mindig 19 százalék a férfiak javára. A szegénységi ráta 13,5-ről 12,7 százalékosra esett, de így is 40,6 milliósra tehető a megélhetési gondokkal küzdő amerikaiak tábora. Közöttük továbbra is a 65 év feletti korosztály súlya a legnagyobb, a nyugdíj nélküliek magas száma is az öngondoskodás fontosságára figyelmeztet.

A lényeges javulást döntően a foglalkoztatottak számának bővülése eredményezte, a bérek emelkedése szerényebb hatású volt. Csak tavaly 2,2 millió új munkahely keletkezett az Egyesült Államokban, az év végére a teljes foglalkoztatottsággal felérő 4,7 százalékosra süllyedt a munkanélküliségi ráta, amely azóta 16 éves mélypontra, 4,4 százalékra olvadt. A foglalkoztatási helyzet javulásával egy év alatt 8,8 százalékra csökkent az egészségügyi biztosítással nem rendelkezők száma. Az év végén 28,1 millióan voltak biztosítás nélkül.

15:06
Gazdaság

Sokat hozhat a brüsszeli reformterv

Éves szinten 40 milliárd euróval csökkentheti az EU-ban az áfacsalások értékét, ha elfogadják, hogy az EU-n belüli értékesítés után az eladónak a más tagállamokba értékesített áruk után is fel kell számítania a vevő országában érvényes áfaösszeget.
12:58
Gazdaság

Hosszabb időre szerződnek a közmunkások a munkáltatókkal

Az idény­munkák zárásával csökkent a közmunkások száma, az új belépőknek ugyanakkor hosszabb időre kínálnak kereseti lehetőséget a foglalkoztatók.
Világgazdaság Piactér