K+f: kiaknázatlan hazai lehetőségek

Adózás | Gazdaság

A hazai vállalatok többsége nem él az adójog által nyújtott lehetőségekkel, mivel nem ismeri pontosan a jogszabályokat, gyakran még arról sincs pontos képe, mekkora a cég által végzett kutatás-fejlesztési tevékenység mértéke – derül ki a Deloitte tanulmányából. Holott a magyarországi adójogi szabályozás kimondottan kedvező a k+f szempontjából, a cégek az ezzel a tevékenységgel összefüggő költségeiket több adónemben is érvényesíthetik, leírhatják.
Ilyen például a k+f közvetlen költségeihez, az azok között elszámolt bérköltséghez, a kapott jogdíjhoz kapcsolódó adó- és adóalap-csökkentés, gyorsított értékcsökkenés. Bizonyos feltételek esetén pedig az innovációs járulék bruttó összegéből is levonhatók a k+f költségek.
A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, egy cég adószempontból releváns k+f tevékenysége akár többszöröse is lehet a vállalat által kutatás-fejlesztésként kezeltnél, vagyis számos esetben az adómegtakarítás öszszege is jelentősen nagyobb lehet a társaságok által alkalmazott mértéknél – árnyalta a képet Kövesdy Attila, a Deloitte Zrt. adóosztályának a vezetője. Az egyes iparágakban – ágazattól függően – akár a teljes árbevétel 20 százalékát is elérheti a k+f tevékenységhez kapcsolódó elismert költségek aránya, a cégek közül sokan ennek mégis csupán a töredékét használják ki. Pedig a bankszakmai és biztosítási területen is számos tevékenység minősülhet k+f-nek – a társaságok teljes bérköltségének mintegy 1,5 százaléka például jellemzően elismert k+f bérköltség. Vannak továbbá olyan ágazatok is, amelyekben szintén folytatnak ilyen tevékenységet, például a média, az élelmiszeripar, a mezőgazdaság, de a kohászat és az építőipar is. VG

Elektromos modellt is piacra dob a világ leghíresebb motorgyártója

Debütál a teljes mértékben elektromos LiveWire modell, a legendás Low Rider S modell pedig visszatér.

Csaknem kétszázezer állás a partnereknél

Hét év alatt nyolcvanegy piaci szereplővel kötött stratégiai együttműködést a kormány.
Világgazdaság Piactér