Kupa Mihály: a belső fogyasztás olyan szar, hogy az már elképesztő

Gazdaság | Makrogazdaság
A hiány jobb, az államadósság csökkent, de a beteg ott döglődik – kezdte előadását Kupa Mihály, az Antall-kormány pénzügyminisztere lapunk gazdasági évindító konferenciáján.

Elég szép summa, amit három év alatt megmozgattak – utalt többek közt a magán-nyugdíjpénztári befizetések államosítására. Ezen kívül a finanszírozás is drága volt.


Pozitívumként emelte ki a munkahelyvédelmi programot és a szabad vállalkozási övezetek létrehozását. Igaz, ez utóbbiból csak később lesz szerinte valós növekedési forrás, a munkahelyvédelem pedig új munkahelyeket aligha hozhat, csak a meglévők megtartásában segít.


A kormány mozgástere beszűkült Kupa Mihály szerint. Forrásként rendelkezésekre állnak az EU-pénzek. A vállalkozások nettó megtakarítók, nem ruháznak be, hanem felhalmozzák a pénzüket, elhalasztják a beruházásaikat, és törlesztenek. A lakossági beruházás is kevés. “A belső fogyasztás pedig olyan szar, hogy az már elképesztő” – mondta Kupa a tőle megszokott keresetlen stílusban.


Tőke nem jön Magyarországra. A megoldás az lehetne, ha egyszerűbb adószerkezetet vezetnének be. Ma ugyanis olyan adórendszerünk van, ahol a hagyományos adók nem biztosítják a bevételeket. 2013-ban így stagnálás lehet, ha pedig így lesz, akkor ez az adórendszer be fog égni a gazdaságba, és nem lehet kimozdulni.


Kéne a kormánynak is valamilyen fejlesztéspolitikai irány, hogy mit akarunk fejleszteni – mondta az ex-pénzügyminiszter.

Gyorsíthatnak a vállalati beruházások

A közbeszerzési törvény módosítása hozzájárulhat a cégek hatékonyságának és versenyképességének növeléséhez.

KSH: stagnált a termelés a mezőgazdaságban

Az áremelkedés ellensúlyozta a termékek kibocsátásának csökkenését.

Washington megemeli az Airbus repülőgépek büntetővámját

A döntéssel 15 éve húzódó vita szélesedett tovább Brüsszel és az Airbus, valamint Washington és a Boeing repülőgépgyár között.

Nem várt problémák nyomták feljebb a felújítás költségét

Több millió fonttal nőtt a londoni parlament ikonikus óratornyának, a Big Ben renoválásának költsége.
Világgazdaság Piactér