Már működik a Központi Kapcsolattartó Iroda

Adózás | Gazdaság

A Központi Kapcsolattartó Iroda (KKI) az adóhivatalnak az európai adóhatóságok közötti kapcsolattartásért felelős új szervezeti egysége. Feladatai közt szerepel a közösségi adószámok érvényességének megerősítése. A magyar adózók, ha üzletfelük közösségi adószámának érvényességét ellenőriztetni szeretnék, egyrészt az adóügyeikben eljárni illetékes területi igazgatóság ügyfélszolgálatához, másrészt pedig a KKI-hoz fordulhatnak. De a többi tagországbeli partner is a KKI közbenjárásával kaphat adatot a magyar félről. A közösségi kereskedelemben érintett adózókat a magyar adóhatóság külön adatbázisban tartja majd nyilván, amelyhez a többi tagállam központi kapcsolattartó irodája az úgynevezett VIES rendszeren keresztül férhet majd hozzá. Ebben az adatbázisban a közösségi adószámon, annak érvényességi idején – az érvényesség kezdő és záró időpontja – kívül csak az adózó nevét és székhelyének címét tárolja az APEH.

A társszervektől érkező egyedi információkérés iránti megkereséseket, valamint a behajtási jogsegélykérelmeket is a KKI fogadja, és továbbítja az érintett adózó ügyében eljárni illetékes területi igazgatóság kapcsolattartó személye, vagy a területi igazgatóságok felszámolási-végrehajtási szervezeti egységei részére.

A KKI hatáskörébe került a jövedelem- és vagyonadók esetében a kettős adóztatás elkerüléséről kötött egyezmények alapján az uniós tagországokkal folyó információcsere intézése. Az adózás rendjéről szóló törvény tervezett módosításába bekerül majd a megtakarításokból származó kamatjövedelmek kifizetők általi adóztatásáról szóló információcseréje is egy önálló melléklet formájában. A magyarországi kifizetők a kifizetésről tájékoztatni lesznek kötelesek az állami adóhatóságot, közölve a kifizetés és a haszonhúzó azonosításához szükséges adatokat. A KKI az-után ezeket az információkat továbbítja majd a haszonhúzók illetősége szerinti tagállamokba – a tervek szerint 2006-tól.

A hatodik áfadirektíva szerint az új közlekedési eszközök utáni általános forgalmi adót a forgalomba helyezés országában kell megfizetni. Annak érdekében, hogy az ilyen értékesítésekről a tagállami adóhatóságok információval bírjanak, a közlekedési eszközök értékesítőit adatközlési kötelezettség terheli saját adóhatóságuk felé az általuk más tagállami magánszemélyeknek értékesített járművek és a vásárlók adatairól. Ezeket az információkat is a KKI-nak kell eljuttatnia a vásárló illetősége szerinti tagállam központi kapcsolattartó irodájához. (VG)

Fucsovics a legjobb négy között a rotterdami tenisztornán

A világranglista 59. helyezettje a pénteken késő este kezdődött, és a negyeddöntőben 6:4, 6:3-ra győzte le az amerikai Tommy Pault (56.).

Már Kanada a legvonzóbb célország

Az Egyesült Államok elvesztette vezető helyét a külföldi munkavállalási célpontok ranglistáján.

Mi a kulcsa a karbonszegény gazdaságra való átállásnak?

Európa 10 legnagyobb bankja 2030-ig közel 1500 milliárd dollárnyi zöld hitel kihelyezését tervezi.

A boltzár késleltetheti az építőipari anyagrendeléseket

Online csatornán a kivitelezőt igen, a szerelvényt nem lehet jól kiválasztani.
Világgazdaság Piactér