Meglódult az infláció Új-Zélandon

Gazdaság

A várt felett alakult az első negyedéves infláció Új-Zélandon. Éves bázison a várt 2 százalék helyett 2,2 százalékra gyorsult a pénzromlás üteme, negyedéves összehasonlításban a prognózisokban szereplő 0,8 százalék helyett 1 százalékra emelkedett a mutató. Ilyen mértékű dinamikára öt és fél éve nem volt példa a szigetországban. A statisztikák szerint az inflációt leginkább az emelkedő üzemanyagárak és a jövedéki adó emelése serkentette. Az új-zélandi dollár 0,5 százalékkal egyhavi csúcsának közelébe, 0,7036-os szintig erősödött a hírre az amerikai dollárral szemben. Az infláció ugyanis már meghaladta a jegybank 1–3 százalékos célsávjának középértékét, ezért a piac már arra spekulál, hogy
a monetáris tanács előbb-utóbb emelni kényszerül
az 1,75 százalékon álló alapkamaton.

11:56
Gazdaság

Elhúzódhat a politikai viszály

A katalán autonómia felfüggesztését tervező Madrid csak fut az események után, míg a függetlenségre készülő Katalónia gazdasági összeomlásra számíthat – vélekedik Nagy Sándor Gyula, a KKI szakértője.
09:40
Gazdaság

Elhúzódó alkudozások jönnek

Irigylésre méltó helyzetben van Csehország gazdasága, a szétforgácsolt belpolitika hosszú koalíciós alkudozásokat vetít előre.
Világgazdaság Piactér