Megyefókusz

Az innováció növelheti az életszínvonalat

A helyi vállalkozások prosperálása, az ipari parkok, a gépipar és a hadiipar beindulása, valamint a turizmus lendíthetik tovább a helyi gazdaságot, a mezőgazdasági hagyomány pedig előnnyé fordítható – mondta Varga József, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A vakcinázás felélénkítheti a gazdaságot

Pest megye növekedési motorrá válhat: a válság ellenére az export és a beruházások is bővültek – mondta Vereczkey Zoltán, a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A járvány felgyorsította a digitalizációt

A járvány katalizálta a vállalati hatékonyság javulását, de az autóipar nagyon megszenvedi. Sok múlik a német gazdaságon és a vakcinázás előrehaladásán – mondta Szerencsés László, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Jövőre már szigorúbb lesz a leárazással kapcsolatos előírás.

A megyét csak lassítani tudta a válság

Sziget a válságban: miközben a fejlett nyugati autógyártó megyék visszaestek az első fél évben, itt bővült az ipari termelés, és az év egészében is szép növekedés várható, ha valamivel kisebb is, mint 2019-ben – mondta Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Heves a második visszaesést éli az idén

Az erős iparú Heves megyében már nem több az álláskereső, mint a járvány kezdetekor, de félő, hogy újabb vállalkozások szűnnek meg, mert a belföldi vásárlóerő törékeny marad, és bizonytalan az export célországok kereslete – mondta Bánhidy Péter, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke.

Át kell segíteni a munkaadókat a bajon

A költségvetés rövid és hosszú távú lehetőségei nem korlátlanok, de mindenképpen létfontosságú a nehéz helyzetbe került vállalkozások segítése, hogy minél kisebb veszteséggel túléljék a válságot, és minél több munkavállalójukat meg tudják tartani – mondta Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Keményebb járványvédelemre van szükség a termelés fenntartásához

A gazdaságnak tovább kell működnie, de ehhez egészséges dolgozókra van szükség. A védelmükben elengedhetetlen a járványvédelmi szabályok szigorítása, ha ez fájdalmas lenne is egyes szektorokban – mondta Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Visszavetette a foglalkoztatást a válság

Békést kevésbé sújtotta a járvány, mint más megyéket, de gazdasági értelemben roszszabbodik a helyzet, szükség lesz újabb kormányzati ösztönzésre – mondta Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A lisztből szépen fogyott a járvány idején

Az exportra is termelő baromfiágazatban nagy szükség van támogatásokra. Óriási csapás lenne, ha a járvány ismét visszavetné a keresletet: a hűtőházak dugig teltek, és már van, aki külföldön tároltat – mondta Király László, a zalaszentgróti Zala-Cereália Kft. ügyvezető igazgatója.
Világgazdaság Piactér