Megyefókusz

Át kell segíteni a munkaadókat a bajon

A költségvetés rövid és hosszú távú lehetőségei nem korlátlanok, de mindenképpen létfontosságú a nehéz helyzetbe került vállalkozások segítése, hogy minél kisebb veszteséggel túléljék a válságot, és minél több munkavállalójukat meg tudják tartani – mondta Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Keményebb járványvédelemre van szükség a termelés fenntartásához

A gazdaságnak tovább kell működnie, de ehhez egészséges dolgozókra van szükség. A védelmükben elengedhetetlen a járványvédelmi szabályok szigorítása, ha ez fájdalmas lenne is egyes szektorokban – mondta Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Visszavetette a foglalkoztatást a válság

Békést kevésbé sújtotta a járvány, mint más megyéket, de gazdasági értelemben roszszabbodik a helyzet, szükség lesz újabb kormányzati ösztönzésre – mondta Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A lisztből szépen fogyott a járvány idején

Az exportra is termelő baromfiágazatban nagy szükség van támogatásokra. Óriási csapás lenne, ha a járvány ismét visszavetné a keresletet: a hűtőházak dugig teltek, és már van, aki külföldön tároltat – mondta Király László, a zalaszentgróti Zala-Cereália Kft. ügyvezető igazgatója.

Az időjárás okozott bajt, nem a vírus

Már a vetés után jött a járvány, de a kedvezőtlen időjárás miatt kevesebb lesz a búza. A Covid–19 inkább a szőlőágazatban és az élelmiszeriparban okozott gondokat – mondta Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei elnöke.

A járműipar óriásit zakózott a megyében (előfizetőknek)

Komárom-Esztergom megyében megháromszorozódott a munkanélküliség, de így is az országos átlag alatt marad. Az újraindulás gyors lehet, de több céget kellene támogatni – mondta Szerencsés László, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A járvány ellenére is nő az ipari termelés

Jász-Nagykun-Szolnok megye gazdasága szépen teljesít a válság ellenére, és az év egészére növekedés várható az ipar teljesítményében – mondta Sziráki András, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke.

Az autóiparban még nem jött el a béke

Nem ért véget a bizonytalanság a nyugati határszél nagymértékben a gépjárműiparra épülő gazdaságában, kell a kormányzati figyelem – mondta Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Hajdú-Bihar megye gyorsan felépülhet

Hajdú-Bihar megye gazdasága az év végére teljesen magához térhet. A járvány okozta válságot lehetőségnek kell tekinteni: felgyorsulhatnak a már korábban is szükségessé vált fejlesztések – mondta Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Évekig tart a kilábalás a kamara szerint

Főképp a kisvállalkozások sínylették meg a járványt, és sokat segített, hogy az élelmiszeripari cégek tovább termeltek – mondta Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.
Világgazdaság Piactér