Nagyobb teret adna a felszámolóknak a kormány

Gazdaság | Gazdasági Hírek

Egyértelműsítenék a felszámolási eljárásban az eredményes értékesítés egyik feltételét jelentő minimálár meghatározásának a szabályozását. Ezzel együtt nőne a felszámolók adminisztratív terhe, de az eljárásban szélesebb döntési jogkörre tennének szert – derült ki a kormány honlapjára felkerült tervezetből, amely az adós vagyontárgyainak nyilvános értékesítését szabályozó kormányrendeletet, valamint az internetes felületen történő elektronikus értékesítési eljárás szabályairól szóló kormányrendeletet módosítaná, egészítené ki.

A jelenlegi szabályozás szerint a hitelezői választmány, a hitelezői képviselő kérhette a végzés közzétételétől, a követelés esedékessé válásától számított 40 napon belül, hogy a becsérték 70 százaléka legyen az elfogadhatónak tartott legalacsonyabb ellenérték, azaz a minimálár. A csütörtök délutánig véleményezhető előterjesztés azonban olyan módosításokat tartalmaz, amelyek értelmében már az első értékesítési fordulóban (akár pályázat, akár árverés) el kell érnie a minimálárnak a becsértéket; ha pedig eredménytelen az első forduló, akkor a megismételt értékesítési eljárásban már a felszámoló szállíthatja le a becsérték 70 százalékáig a minimálárat, ha azt a hitelezői választmány, hitelezői képviselő nem ellenzi.

Tehát a minimálár csökkentésének joga átkerül a felszámolóhoz, és neki kell beszereznie az ehhez szükséges jóváhagyásokat. A tervezet szerint, ha az értékesítendő vagyon zálogjoggal, végrehajtási joggal vagy hitelbiztosítékkal terhelt, a minimálár csökkentésére akkor van lehetőség, ha ezt a jogosultak sem ellenzik: ekkor a minimálárat legfeljebb a becsérték 70 százalékáig lehet csökkenteni a megismételt értékesítési eljárásban.

Ha ez is eredménytelen, illetve az említett biztosítékok tulajdonosai sem vásárolják meg a vagyontárgyakat ezen az áron, akkor a következő fordulókban előbb a becsérték 50, majd legvégül 35 százalékáig is leszállítható a minimálár, de itt is kell a hitelezők hozzájárulása.

A felszámoló mindeközben jogosult lenne új értékbecslés elkészíttetésére is: ha az új becsérték több mint 10 százalékkal alacsonyabb a korábbinál, akkor a minimálár is korlátozottabban csökkenthető.

10:59
Gazdaság

Innovációra biztosan jut még uniós pénz

Újabb európai uniós források odaítélésére júliustól lehet számítani, a kombinált hiteltermékekre várók mellett a kapacitást bővítő, illetve beszállító cégek bizakodhatnak.
18:09
Gazdaság

Vannak még tartalékok a hazai munkaerőpiacon

A potenciális munkaerő-tartalék egy év alatt 70 ezer fővel zsugorodott, miközben a területi eloszlása továbbra is igen egyenetlen.
Világgazdaság Piactér