Németországnak szüksége van a külföldi munkavállalókra

Gazdaság | Makrogazdaság
A magyarok által is közkedvelt céllá vált Németországnak szüksége van a szakképzett munkásokra - olvasható a Der Spiegel oldalán.

Németország nem próbál akadályokat állítani a külföldi munkavállalók előtt. A kormány egy olyan foglalkoztatási szabályt vezetett be, amely megkönnyíti azoknak a fiataloknak a munkavállalást, akik nem rendelkeznek felsőoktatási, egyetemi képzettséggel. Ezzel a lehetőséggel sok európai és amerikai munkavállaló is él.


A régóta válságban levő Görögországból, Spanyolországból és Portugáliából érkező emigránsok száma a szakértők szerint tovább növekedhet a következő években. Hozzáteszik, ha Dél-Európa gazdasága stabilabb lesz, akkor ez a bevándorlás szép lassan csökken majd, azonban a fentebb említett országok akkor sem tudnak majd olyan gyorsan kijönni a válságból, hogy visszacsalogassák országukból eltávozó dolgozóikat.


A szakértők kiemelik, 2014-ben tovább nőhet Németország lakossága. Előrejelzésük szerint 2017-ig körülbelül 2,2 millióval is bővülhet az ország népessége – közölték a német Manager Magazinnal. Az egyik nagy bevándorlási hullám 2012-ben volt, amikor körülbelül 1 millió külföldi választotta Németországot a jobb élet reményében.


Egy évvel korábban közel 155 ezer olyan betöltetlen állás volt Németországban, ahová magasan képzett embereket vártak. Többnyire technikusokat, mérnököket és informatikusokat kerestek, és keresnek jelenleg is. A Spiegel hozzáteszi, Kanadában és Új-Zélandra jóval több bevándorló érkezik, itt megtízszereződött az 1 főre jutó emigránsok száma.

Egyelőre állják a sarat a vállalkozások

A következő egy-két hónapban várhatóan drasztikusan esnek a cégalapítások, de az elhúzódó túlélési küzdelem miatt a megszűnések száma csak később lódulhat meg.

Történelmi csúcson a norvég munkanélküliség

Norvégiában az eddigi rekordot az 1930-as évek elején, a nagy gazdasági világválság idején jegyezték fel.

Szárnyra kapott a netes vásárlások piaca a járvány hatására

Egyre szívesebben végzik a magyarok webshopon keresztül a napi bevásárlást. Sok kereskedőt az online értékesítés menthet meg.

Tizenhárom klubot fizetésképtelenség fenyeget a Bundesligában

Hét klubbal szemben május végén csődeljárás indulhat, amennyiben addig sem indul újra a labdarúgóélet Németországban.
Világgazdaság Piactér