Németországnak szüksége van a külföldi munkavállalókra

Gazdaság | Makrogazdaság
A magyarok által is közkedvelt céllá vált Németországnak szüksége van a szakképzett munkásokra - olvasható a Der Spiegel oldalán.

Németország nem próbál akadályokat állítani a külföldi munkavállalók előtt. A kormány egy olyan foglalkoztatási szabályt vezetett be, amely megkönnyíti azoknak a fiataloknak a munkavállalást, akik nem rendelkeznek felsőoktatási, egyetemi képzettséggel. Ezzel a lehetőséggel sok európai és amerikai munkavállaló is él.


A régóta válságban levő Görögországból, Spanyolországból és Portugáliából érkező emigránsok száma a szakértők szerint tovább növekedhet a következő években. Hozzáteszik, ha Dél-Európa gazdasága stabilabb lesz, akkor ez a bevándorlás szép lassan csökken majd, azonban a fentebb említett országok akkor sem tudnak majd olyan gyorsan kijönni a válságból, hogy visszacsalogassák országukból eltávozó dolgozóikat.


A szakértők kiemelik, 2014-ben tovább nőhet Németország lakossága. Előrejelzésük szerint 2017-ig körülbelül 2,2 millióval is bővülhet az ország népessége – közölték a német Manager Magazinnal. Az egyik nagy bevándorlási hullám 2012-ben volt, amikor körülbelül 1 millió külföldi választotta Németországot a jobb élet reményében.


Egy évvel korábban közel 155 ezer olyan betöltetlen állás volt Németországban, ahová magasan képzett embereket vártak. Többnyire technikusokat, mérnököket és informatikusokat kerestek, és keresnek jelenleg is. A Spiegel hozzáteszi, Kanadában és Új-Zélandra jóval több bevándorló érkezik, itt megtízszereződött az 1 főre jutó emigránsok száma.

Ezekre a költségekre kell számítani egy gyermek születésekor

A bevásárlólista számos tételt tartalmaz, a terhesruháktól a babakocsiig mindennel számolni kell.

Távolinak tűnik még a német talpra állás

Számottevően javult a német piaci szereplők üzleti hangulata, de az elemzők szerint bő két év, mire az ország visszatér a járvány előtti fejlődési pályára.

Megugrott a házasságkötések száma

Január és március között 12 271 pár kötött házasságot. Csökkent a természetes fogyás Magyarországon.

Jöhetnének a százéves amerikai kötvények

Többször elvetették már a százéves lejáratú kötvények ötletét, de elemzők szerint a mostani hozamsivatagban logikus lépés lenne a kibocsátásuk az Egyesült Államokban. Mnuchin egyelőre kivár.
Világgazdaság Piactér