A látogatókat építészeti tanösvény is várja

Gazdaság | Önkormányzatok

Az idegenforgalom élénkítése volt a célja a szocreál építészeti tanösvény létesítésének. A városi önkormányzat meghatározó tulajdonában lévő Kistérségi Európai Uniós és Idegenforgalmi Kht. a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által kiírt pályázaton 472 ezer forintot nyert el, s az önkormányzat mellétett 710 ezret.
A 33 állomásos, 2 óra alatt végigjárható tanösvény kellő turisztikai vonzerőt jelent a város számára. Kialakításakor feltérképezték a település egyes építészeti korszakaiban készített épületeket, s azokat sorba rendezték. Az érintett épületeken táblát helyeztek el az építész nevével és az építészeti stílussal. A városban fellelhető három építészeti időszak közül meghatározó a szocreál: az egységes, szocialista-realista stílusú belváros egyedülálló Európában.
A kiindulási pont a Vasmű tér, ahol Domanovszki Endre 13 alakos, vasipari munkásokat ábrázoló freskója látható. Az útvonal másik kiemelkedő állomása az üzletház, ahol egy többalakos mozaikkép van. A város főutcája, a Vasmű út épületei is hűen mutatják be a kor stílusait.
A tanösvény iránti várható érdeklődést fokozza, hogy ilyen mennyiségben nem sok helyen van jelen a szocreál. Dunaújvárosban főleg a működő ipari létesítmények generálta üzleti turizmus a meghatározó. VG

Péntektől emelkednek az üzemanyagárak

A benzin ára 4 forinttal, a gázolajé 5 forinttal lesz magasabb november 27-től.

Black Friday helyett itt a Black November

A Gazdasági Versenyhivatal pedig nemcsak a webáruházak, de az ár-összehasonlító oldalak kapcsán is szigorú elvárásokat fogalmazott meg.

Negyvenmillióért viaskodnak a legjobb orosz sakkozók

Az orosz sakkozók idei szuperbajnoki döntőjében együttesen 10 millió rubelért, vagyis mintegy 40 millió forintért versengenek a résztvevők.

Ismét a Főtaxi nyert a repülőtér tenderén

A Főtaxi 2020 decemberétől újabb öt évre lesz a repülőtér-üzemeltető vállalat hivatalos taxis partnere.
Világgazdaság Piactér