„A smart city segíthet abban, hogy a városok kitalálják újra magukat”

Gazdaság | Önkormányzatok
A smart city modell jó eszköz lehet abban, hogy a különböző feladatok megvonása után a települések kitalálják újra magukat – hangzott el a Világgazdaság „Okos városok, okos önkormányzatok” című konferenciájának panelbeszélgetésén, amelyben két kisebb város polgármestere számolt be az okos városok tapasztalatairól.

Mórahalom polgármestere, Nógrádi Zoltán kiemelte: a legtöbb városvezető a jelenlegi helyzetben nem találja a helyét, hiszen minden feladatot elvitt az állam. „Kénytelenek leszünk önmagunkat kitalálni, újra kell intézményesíteni a településeket. Az a kistelepülés, amely nem lesz elég merész e téren, az elveszíti a népességet az urbanizáció és az elvándorlás miatt” – mondta.


Hozzátette: olyan új feladatok kellenek, amellyel megnyerhetik a népesség megtartásáért való küzdelmet. „Ha a kistelepülések tudnak olyat produkálni, amely versenyképes a nagyvárosi léttel, akkor marad meg a magyar vidék. A fejlesztés terén nemcsak a beton, aszfalt, a tégla, hanem a virtuális rendszerek is megoldást jelenthetnek.”


A kifelé történő kommunikáció fontosságáról elmondta: „Hírt kell adnunk magunkról a nagyvilág felé, mert kívülről nemcsak befektetők, hanem odatelepülő polgárok, turisták is érkezhetnek. Az okos megoldások ezekben is jó eszközök lehetnek”.


Babák Mihály, Szarvas polgármestere is azt emelte ki, hogy szeretnék megtartani a településen az embereket, a smart city megoldások révén pedig jól lehet alkalmazkodni a mai világhoz. Hozzátette: van érdeklődés helyben a közszolgáltatások iránt, azonban a beruházásokhoz szükséges pénzügyi források előteremtése jelentős problémát jelent. Az egész folyamatot pedig igazi szakértők bevonása nélkül nem lehet megvalósítani, akiket viszont meg kell fizetni.

Négy járás vállalkozásai pályázhatnak támogatásra

A 2,5 milliárd forintos keretösszegű támogatás költségvetési forrásból valósul meg – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter.

Továbbra is az állami nyugdíjban bíznak a magyarok

Akik félretettek, átlagosan 1,8 millió forintot halmoztak fel eddig, de a többség jelenleg kevesebb, mint 500 ezer forintnál tart.

A visszaesés dacára is közel négy és félmillión dolgoznak itthon

Bizakodásra ad okot, hogy a foglalkoztatottság a legfrissebb adatok szerint meghaladja a 70 százalékot.

A brit autógyártás a leggyengébb hónapjait éli

Szeptembernél csak április volt rosszabb: mindössze 197 autót gyártottak le az országban, a legkevesebbet a második világháború óta.
Világgazdaság Piactér