Országimázskampány százmillióból, dollárban

Gazdaság

A moszkvai elit elégedetlen Oroszország külföldi megítélésével, és ennek javítása érdekében kettős játékot játszik. Míg a hazai lakosság körében a szovjet idők militarizmusára emlékeztető propagandát folytat, külföldön az ország igencsak megkopott imázsát igyekszik polírozni, dollárszázmilliókból – írja a Der Spiegel.
„Az oroszok a 21. század zsidói, … ma ők egyértelműen
Európa számkivetettjei” – fogalmaz Gleb Pavlovszkij Kreml-tanácsadó, a Putyin-projektnek is nevezett propagandaművelet egyik szellemi atyja. Annak érdekében, hogy az európai civilizációt fenyegető oroszokról kialakított nyugati kép ne fertőzhesse meg a hazai közvéleményt, rádió- és tévéadók mesterségesen segítik elő a hazaszeretet elmélyítését. Eközben 30 millió dollárért az angol nyelvű Russia Today tévécsatorna fáradozik az előnyösebb országimázs kialakításán.
Megfigyelők évi százmillió dollárra becsülik csak a belföldi hazafias propaganda éves költségeit. Az orosz külügyminisztérium vezető tisztviselője szerint a külföldi PR-kiadások ennél sokkal magasabbak. A diplomata szerint azonban még ez is kevés: Oroszországnak egy évtizeden át évi egymilliárd dollárt kellene költenie országimázsra ahhoz, hogy igencsak megtépázott tekintélyét helyreállítsa. A Putyin-kormányzat erre akarja felhasználni a G8-ak idei orosz elnökségét is.
A moszkvai döntéshozók aggodalma nem alaptalan: az orosz belpolitika jelenlegi alakulása ugyan még nem hasonlítható a szovjet időkhöz, ennek ellenére gyors tempóban mélyíti el az országgal kapcsolatos negatív sztereotípiákat. Ezt pedig a Kreml gazdasági sikerekről beszámoló hírdömpingje sem képes ellensúlyozni. (VG)

17:01
Gazdaság

Nagyot zuhantak a nagy cégek beruházásai

Tavaly 20 százalékkal estek a beruházások, ebben a költségvetési szervek és a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások is szerepet játszottak.
14:57
Gazdaságpolitika

A Brexit lenyomja még a reklámpiacot is

A bizonytalanságok miatt a brit cégek máris visszafogják befektetéseiket, s újabb nagy értékpapír-kereskedő jelentette be, hogy elköltözik Londonból.
Világgazdaság Piactér