Országimázskampány százmillióból, dollárban

Gazdaság

A moszkvai elit elégedetlen Oroszország külföldi megítélésével, és ennek javítása érdekében kettős játékot játszik. Míg a hazai lakosság körében a szovjet idők militarizmusára emlékeztető propagandát folytat, külföldön az ország igencsak megkopott imázsát igyekszik polírozni, dollárszázmilliókból – írja a Der Spiegel.
„Az oroszok a 21. század zsidói, … ma ők egyértelműen
Európa számkivetettjei” – fogalmaz Gleb Pavlovszkij Kreml-tanácsadó, a Putyin-projektnek is nevezett propagandaművelet egyik szellemi atyja. Annak érdekében, hogy az európai civilizációt fenyegető oroszokról kialakított nyugati kép ne fertőzhesse meg a hazai közvéleményt, rádió- és tévéadók mesterségesen segítik elő a hazaszeretet elmélyítését. Eközben 30 millió dollárért az angol nyelvű Russia Today tévécsatorna fáradozik az előnyösebb országimázs kialakításán.
Megfigyelők évi százmillió dollárra becsülik csak a belföldi hazafias propaganda éves költségeit. Az orosz külügyminisztérium vezető tisztviselője szerint a külföldi PR-kiadások ennél sokkal magasabbak. A diplomata szerint azonban még ez is kevés: Oroszországnak egy évtizeden át évi egymilliárd dollárt kellene költenie országimázsra ahhoz, hogy igencsak megtépázott tekintélyét helyreállítsa. A Putyin-kormányzat erre akarja felhasználni a G8-ak idei orosz elnökségét is.
A moszkvai döntéshozók aggodalma nem alaptalan: az orosz belpolitika jelenlegi alakulása ugyan még nem hasonlítható a szovjet időkhöz, ennek ellenére gyors tempóban mélyíti el az országgal kapcsolatos negatív sztereotípiákat. Ezt pedig a Kreml gazdasági sikerekről beszámoló hírdömpingje sem képes ellensúlyozni. (VG)

MAGYAR VÁLLALATOK, CSALÁDI VÁLLALATOK - HOGYAN LEGYÜNK SIKERESEK?

Nekik már sikerült. Mi van a sztori mögött? Szeptember 28-án Balogh Levente, Gablini Gábor elárulja.
Részletek: rendezvenyek.vg.hu

09:20
Gazdaság

Több sebből is vérzik az atomegyezség

A nagyhatalmak megpróbálják rábírni Donald Trump amerikai elnököt, hogy ne mondja fel az Iránnal kötött nukleáris megállapodást.
09:03
Gazdaság

Egyre több pénzt keresünk

A bruttó és a nettó keresetek júliusban egyaránt 13,1 százalékkal, az év első hét hónapjában pedig 12,6 százalékkal nőttek a KSH adatai alapján.
Világgazdaság Piactér