Rávetették magukat a vállalkozások az uniós forrásokra

Gazdaság
Felfüggeszti a Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása című pályázati felhívást a gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkárság, támogatási kérelmeket már csak hétfőig lehet beadni.

Eredetileg 2015. szeptember végétől 2017 szeptemberéig lett volna elérhető az 50 milliárd forintos keretösszegű pályázat, ám a benyújtott igények már most meghaladják a 230 milliárd forintot, amely négy és félszerese a meghirdetett összegnek.


A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közlése szerint ez utóbbi szám az összes beérkezett igényt tartalmazza, előfordul azonban, hogy az adott pályázat nem jut el az értékelésig, mert már az úgynevezett befogadási kritériumoknak sem felel meg, de arra is van példa, hogy egy támogatást igénylő önmagát javítva új kérelmet ad be, azaz duplán jelenik meg az igénye. Így tehát a 230 milliárd forintnál várhatóan valamivel kisebb támogatási igény értékelését végzik majd el a szakemberek. Elnyerni pedig mindössze 50 milliárd forintot lehet majd.


Arra a kérdésünkre, hogy elképzelhető-e a felhívás pénzügyi keretének megemelése, azt a választ kaptuk, hogy keretemelésre, illetve a felhívás ismételt kiírására az irányító hatóság a szakpolitikai felelőssel, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal együttműködve tehet javaslatot a jóváhagyó Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottságnak.


Annyit tudunk, hogy a kormány a gazdaságfejlesztés egyik fő pilléreként határozta meg az innovációt és a kutatás-fejlesztést. A 2007–2013-as uniós költségvetési ciklusban összesen 353 milliárd forintnyi támogatást használtak fel a pályázók a Magyarország versenyképességének erősítését célzó kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatok révén. A jelenlegi, 2014–2020-as fejlesztési ciklusban az említett összegnek több mint a kétszerese jut hasonló célokra.


A 2730 milliárd forint keretösszegű Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban mintegy 750 milliárd forint az az összérték, amellyel a kutatás-fejlesztést és innovációt érintő ráfordítások GDP-arányos mértéke 1,8 százalékra emelkedhet az időszak végére.


A hamarosan bezáródó pályázat mellett 2015 decemberében két másik felhívás is megjelent, amelyekre a K+F szektor képviselői nyújthatják be ötleteiket. Az egyik az Innovációs ökoszisztéma építése (startup és spinoff), a másik a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ – Kutatási infrastruktúra fejlesztése című pályázati felhívás. Hétfőtől pedig a Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés című konstrukcióra is benyújthatják a pályázataikat a vállalkozások. Így összesen kilenc felhívás jelent meg eddig a Ginop „Kutatás, technológiai fejlesztés és innováció” prioritása keretében, több mint 251 milliárd forintos keretösszeggel.

Erre adják a pénzt

A Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása című pályázati felhívás 50 milliárdos keretéből a tervek szerint 50–1000 pályázó részesülhet 50–1000 millió forint közötti támogatásban. Olyan kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységek támogatása a cél, amelyek jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó, új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák, továbbá ezek prototípusainak kifejlesztését eredményezik.


15:06
Gazdaság

Sokat hozhat a brüsszeli reformterv

Éves szinten 40 milliárd euróval csökkentheti az EU-ban az áfacsalások értékét, ha elfogadják, hogy az EU-n belüli értékesítés után az eladónak a más tagállamokba értékesített áruk után is fel kell számítania a vevő országában érvényes áfaösszeget.
12:58
Gazdaság

Hosszabb időre szerződnek a közmunkások a munkáltatókkal

Az idény­munkák zárásával csökkent a közmunkások száma, az új belépőknek ugyanakkor hosszabb időre kínálnak kereseti lehetőséget a foglalkoztatók.
Világgazdaság Piactér