Reform vagy megszorítás? Gyurcsány kemény telet ígér

Gazdaság
1/2 oldal

A kormányoldal a kiigazítás szükségessége mellett érvelt, az ellenzék az osztogatás ígérete helyett a fosztogatás megvalósításának programjáról beszélt: tegnap Reform vagy megszorítás? címmel vitanapot tartottak a kormány Új egyensúly programjáról. Kiigazítás, reformok, fejlesztések, ez a három programelem, amely tartalmában és idejében elválik egymástól, de össze is függ – magyarázta Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök úgy fogalmazott: a kiigazítás ahhoz kell, hogy visszatérjünk az egyensúlyi pályára, a reformra meg azért van szükség, hogy a költségvetés ezen a pályán maradjon, s igazságosabban működjön az oktatás és az egészségügy. A kiigazítás nem reform – ismerte el a kormányfő. Hozzátette: a kiigazítás összekapcsolódik a szociális rendszerek reformjával. A reformok felölelik az egész ciklust, 2006–2008 között intenzívebbek lesznek a fejlesztések, az átfogó beruházások programja pedig 2007-től válik egyre erőteljesebbé. A „reformmenetrendet” a péntek-szombati kormányülésen rakják össze.
A szocialisták nem mondtak mást a kampányban sem, mint most, hogy a programjuk megvalósításának, az uniós források fogadásának, felhasználásának feltételeit teremtik meg – állította Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: 12 ezer milliárd forinttal költöttünk többet, mint amennyi 2002-ben rendelkezésünkre állt, ebből 7 ezer milliárdot bevételekből, 5 ezer milliárdot hitelből finanszíroztunk. Az 12 ezer milliárd forint 71 százaléka (8700 milliárd forint) jóléti és szociális kiadásokra, 14 százaléka gazdaság- és infrastruktúra-fejlesztésre, 11 százaléka közrendvédelmi és igazságszolgáltatási célra, 4 százaléka pedig adósságszolgálatra ment el.
Rövid távon a bevételeket kell növelni, gyors intézkedéseket kell hozni, s azoknak kell fizetniük, akik eddig nem vagy a kelleténél kevesebbet fizettek. „Tisztességes, baloldali dolog” megvédeni a szociális programot, és olyanokat bevonni az adózásba, akik ettől megóvták magukat – magyarázta a kormányfő. Mint mondta, 100 milliárdot spórolnak az igazgatáson, nem nyúlnak a nyugdíj-, a család- és a lakástámogatáshoz, átalakítják az ártámogatást. A legnehezebb időszak a kormányfő szerint 2006–2007 fordulója lesz.
A terhek arányos megosztása és a reformokkal való összekötése miatt vállalják a programot a szocialisták – fogalmazott Lendvai Ildikó. Kuncze Gábor (SZDSZ) azt hangsúlyozta: a reformok miatt vannak a koalícióban. A Fidesz vezérszónokaként Navracsics Tibor azt mondta: az Új egyensúly program nem kiigazítás, hanem a kampányban ígért osztogatás helyett a fosztogatás programja. A program rossz, mert azoktól vesz el, akik fenntartják az országot. A Fidesz továbbra is a munkahelyteremtésben, a járulékcsökkentésben hisz.


Hajlandó több adót fizetni a világ egyik leggazdagabb embere

Jeff Bezos, az Amazon vezetője támogatja a Biden-kabinet társasági adó emelésére tett javaslatát.

Első gazdasági nagyhatalomként Kína vezeti be a digitális pénzeket

A virtuális fizetőeszközök már egy ideje bevett szokásként vannak jelen például a kínai építőiparban.

Megemelik az IMF-nél tartott tartalékokat

A tartalék segíthet annak a harmincnál is több országnak, amelyek adósságproblémákkal küzdenek, vagy ennek a küszöbére sodródtak.

A fertőtlenítőszerek iránti kiugró kereslet repítette a Florint

Tavaly 1,3 milliárd forintos beruházást hajtott végre a szegedi Florin Zrt., amely az idén további 2,5 milliárdból fejleszt.
Világgazdaság Piactér