Sávoly: vannak kockázatok

Gazdaság | Gazdaságpolitika

Adottak a feltételek ahhoz, hogy szerdán lezáruljon a Balatonring beruházás hitelszerződésének előkészítése, és azt a felek alá is írják. Ez a feltétele annak, hogy határidőre elkészülhessen a motorversenypálya – közölte péntek délután Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, a sávolyi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a helyszínen, Sávolyon tartott tájékoztatóján. Suchman Tamás akkor hozzátette: a beruházásról szóló háttértanulmány néhány órán belül elérhető lesz a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) honlapján is. Emlékezetes: a sávolyi MotoGP-beruházásról a KPMG tanácsadó cég készített egy megvalósíthatósági tanulmányt még tavaly ősszel, ez alapján a pénzügyi tárcánál – az utóbbi hetekben kiszivárgott értesülések szerint – aggályosnak ítélték a beruházás megtérülését.
A zavarodottság jele lehet, hogy Suchman Tamás bejelentése után néhány órával nem az erre egyébként a miniszterelnök által is felszólított MFB, hanem maga a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft. tette közzé a KPMG ominózus tanulmányát.
Erről szóló közleményük leszögezi: „Fontosabbnak tekintve a nyilvánosság iránti általános és a miniszterelnök úr által konkrétan megfogalmazott igényt saját jogi és a projekttel kapcsolatos üzleti titkokat érintő érdekeknél”, nyilvánosságra hozzák a tanulmányt. A beruházó értékelése szerint a dokumentum összességében pozitív véleményt fogalmaz meg, és megállapítja, hogy nem azonosítható olyan tényező, amely a jelenlegi ismeretek szerint kizárná a beruházás megvalósíthatóságát. Bár azt elismerik, hogy a beruházói koncepció és az üzleti terv néhány konkrét feltételezését, illetve annak megvalósulását bizonytalannak minősítette a KPMG, közlésük szerint üzleti tervükben ezeket a kifogásokat azóta már figyelembe vették, és az üzleti tervet ezek fényében módosították is.
Ha azonban végigolvassuk a több mint százoldalas tanulmányt, ennél valamivel borúsabb kép rajzolódik ki előttünk. A készítők 28 szempontot vettek figyelembe, ezek közül 14-et magas kockázatúnak minősítettek, további 12-t pedig közepesnek. A KPMG szerint kihívást jelenthet az üzleti terv valóra váltása, igaz, ha néhány meghatározó feltétel teljesül, akkor erre reális esély van. Olyan tényezőt, amely eleve kizárná a projekt sikerét, a szakértők valóban nem találtak. Tény ugyanakkor, hogy jelentős kockázatot vett le a beruházók válláról az állam azáltal, hogy a MotoGP évi közel 1,5 milliárd forintos jogdíját nem ők, hanem a magyar állam fizeti. Így az árfolyamkockázatot is az adófizetők viselik. A tanulmányból kiderül: a Balaton közelsége valóban jótékony hatással lehet a látogatók egyébként nehezen előre jelezhető számára, egy közeli nagyváros hiánya azonban negatív tényező. KR

Távozik a Magyar Turizmus Zrt. elnöke

Egyes feltételezések szerint a Balatonring körüli huzavonának is szerepe lehet abban, hogy távozik a Magyar Turizmus Zrt. éléről annak vezetője, Niklai Ákos. Bár nyilatkozata szerint személyes okok miatt döntött a lemondás mellett, érdemes megjegyezni, hogy a beruházás megvalósítására életre hívott vegyes vállalatban,
a Balatonring Zrt.-ben a Magyar Turizmus Zrt.-nek 30 százalékos részesedése van.
Az elnök távozását az Önkormányzati Minisztérium is megerősítette, mivel arra már a miniszter is rábólintott.

Gyarapodásban bízik a Magyar Suzuki

A Magyar Suzuki Zrt. növekedést tervez az értékesítésben, amiben nagy szerep jut a márka megújult SUV-jának, a Vitarának.

Így nyaralnak a magyarok

Átlagosan 155 ezer forintot költünk egy-egy utazásra.
Világgazdaság Piactér