Soros: A krízis oka a fel nem ismert reflexivitás

Gazdaság | Gazdaságpolitika

Sok-sok milliárd dollárjába kerül a világnak, hogy nem ismerte fel idejében a reflexivitás általános érvényű igazságát, illetve annak jelentőségét a mostani világválság kirobbanásában – szögezte le a Magyar Tudományos Akadémián tartott előadásában Soros György.
A magyar származású pénzügyi guru tegnap kezdődött ötnapos budapesti előadás-sorozatában kifejtette: a pénzpiacokat szabályozó és felügyelő hatóságoknak nem a piac mindenhatóságából és az általános egyensúlyelméletből kellene kiindulniuk. A piaci szereplők világlátása, tudása és információval való ellátottsága ugyanis mindig torz és részleges. A téves nézetek pedig helytelen cselekvést szülnek, ez aztán visszahat és befolyásolja magát a piaci helyzetet is. Ez a reflexivitás lényege.
A reflexivitás következménye, hogy a pénzpiacok hajlamosak a túlárazásra, a buborékok kialakulására. Ezért a szabályozó és felügyeleti hatóságoknak kell beavatkozniuk a stabilitást veszélyeztető buborékok kialakulásának megakadályozása érdekében.
A pénzügyi rendszer stabilitása érdekében közép- és hoszszú távon olyan reformokat és szabályozási előírásokat kell bevezetni világszerte, amelyek csökkentik a bankok nyereségét – írta az előadás-sorozat felvezetéseként (a tegnapi Finan-cial Timesban) megjelent cikkében Soros. A pénzügyi guru a mellett érvelt, hogy bizonyos derivatív értékpapírokat a pénzügyi rendszer egészének stabilitása érdekében igen erősen szabályozni kell. Azoknak a bankoknak pedig, amelyek túl nagyok ahhoz, hogy csődbe menjenek (mert az állam úgyis megmenti őket), ezért cserébe le kell mondaniuk bizonyos típusú ügyletekről. VG

Milliárdokba kerül az 550 hektár új erdő

A Vidékfejlesztési Program 12 felhívással, közel 106 milliárd forinttal segíti az erdőgazdálkodást – mondta Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Világgazdaságnak.

Már több mint kétezren a milliárdosok elit klubjában

Bár tavaly volt némi visszaesés, a világ milliárdosainak száma folyamatosan növekszik.
Világgazdaság Piactér