Soros: A krízis oka a fel nem ismert reflexivitás

Gazdaság | Gazdaságpolitika

Sok-sok milliárd dollárjába kerül a világnak, hogy nem ismerte fel idejében a reflexivitás általános érvényű igazságát, illetve annak jelentőségét a mostani világválság kirobbanásában – szögezte le a Magyar Tudományos Akadémián tartott előadásában Soros György.
A magyar származású pénzügyi guru tegnap kezdődött ötnapos budapesti előadás-sorozatában kifejtette: a pénzpiacokat szabályozó és felügyelő hatóságoknak nem a piac mindenhatóságából és az általános egyensúlyelméletből kellene kiindulniuk. A piaci szereplők világlátása, tudása és információval való ellátottsága ugyanis mindig torz és részleges. A téves nézetek pedig helytelen cselekvést szülnek, ez aztán visszahat és befolyásolja magát a piaci helyzetet is. Ez a reflexivitás lényege.
A reflexivitás következménye, hogy a pénzpiacok hajlamosak a túlárazásra, a buborékok kialakulására. Ezért a szabályozó és felügyeleti hatóságoknak kell beavatkozniuk a stabilitást veszélyeztető buborékok kialakulásának megakadályozása érdekében.
A pénzügyi rendszer stabilitása érdekében közép- és hoszszú távon olyan reformokat és szabályozási előírásokat kell bevezetni világszerte, amelyek csökkentik a bankok nyereségét – írta az előadás-sorozat felvezetéseként (a tegnapi Finan-cial Timesban) megjelent cikkében Soros. A pénzügyi guru a mellett érvelt, hogy bizonyos derivatív értékpapírokat a pénzügyi rendszer egészének stabilitása érdekében igen erősen szabályozni kell. Azoknak a bankoknak pedig, amelyek túl nagyok ahhoz, hogy csődbe menjenek (mert az állam úgyis megmenti őket), ezért cserébe le kell mondaniuk bizonyos típusú ügyletekről. VG

Képes-e Brüsszel válságot kezelni?

Ahogy a koronavírus minden előzetes forgatókönyvet felülírt, a költségvetésről szóló vitával is ez történt. Vélemény.

Egy cégben a Siemens energia-üzletága

A nemzetközi Siemens csoport magyarországi érdekeltségeknél is megtörténnek a szükséges változások.

Pénzcsap nyílik a közlekedési ágazatban

A közösségi közlekedést lebonyolító cégeknek jövőre mintegy százmilliárd forinttal, a korábbi ötödével jut nagyobb támogatás.

Közel ötmilliárd forint támogatást nyertek Pest megyei vállalkozások

A támogatás összege cégenként a 300 millió forintot is elérheti.
Világgazdaság Piactér