Új lépés az áfacsalók ellen

Adózás | Gazdaság

Tovább szigorított az Európai Bizottság az adócsalók elleni fellépést szolgáló közösségi szabályokon. Mint Kovács Lászlótól, az EU adó- és vámügyi biztosától megtudtuk, tegnapi előterjesztése alapján a cégek közötti kereskedelemben lehetővé teszik a tagállamok számára azt, hogy korlátozott időre, önkéntes jelleggel a fordított adózást alkalmazzák meghatározott áruk és szolgáltatások esetében az új, illetve az utóbbi időben elterjedt áfacsalási konstrukciók kivédésére. A szigorítás kiterjed a körhintacsalás által leginkább érintett termékekre és szolgáltatásokra, így a mikrocsipekre, mobiltelefonokra, illatszerekre, nemesfémekre és az üvegházhatást előidéző gázok kibocsátási egységeinek kereskedelménél újabban felbukkant visszaélésekre is.
A körhintacsalás lényege, hogy az adóköteles személy a közösségen belül adómentesen beszerzett terméket az áfát felszámítva értékesíti, majd eltűnik anélkül, hogy az adót befizetné. Ezt a fajta csalást általában nagy értékű árukra követik el, nemritkán szervezett bűnözés keretében. „Csak a szigorú fellépés segíthet a körhintacsalás megfékezésében, amely különösen a nagy értékű áruk és szolgáltatások esetében fordul elő gyakran, és uniós szinten évente 200-250 milliárd eurónyi bevételkiesést okoz a tagállamoknak” – érvelt a szigorítás mellett a magyar EU-biztos. Elmondta azt is, hogy a válság miatt még inkább elfogadhatatlan gazdaságilag és morálisan egyaránt, hogy vállalkozások jönnek létre áfacsalásra, amelyek idővel rendre eltűnnek a visszaigényelt áfával együtt. A fordított adózás értelmében a végső felhasználó fizeti az áfát, az értékesítési lánc közbenső szereplőinek így nem áll módjukban az adó-visszaigénylés lehetősége.
„Ezúttal kísérleti jelleggel az említett öt termékcsoportra vezetjük be a fordított adózást, és csak azokban a tagállamokban, amelyek élni kívánnak a lehetőséggel” – hangsúlyozta Kovács László. Utalt a korábbi előterjesztéseikre, amelyek közül az egyik éppen a fordított adózásra, a másik pedig a végig áfával történő kereskedésre épült, ám egyik sem kapott egyhangú támogatást a tagállamoktól.
Reményei szerint a mostani bizottsági döntéssel és kísérlettel az EU eljuthat odáig, hogy végül valamennyi tagállam rábólint az első javaslatra, azaz a fordított adózásra. Ebbe az irányba mutat az is, hogy az előterjesztés szerint egyfelől a tagállami lépések hatékonyságát az Európai Bizottságnak értékelnie kell, másfelől meghatározott beszámolási és felügyeleti kötelezettségnek kell eleget tenniük maguknak a tagállamoknak is.
Ha a mostani javaslatra rábólint a pénzügyminiszteri tanács, akkor a választható kísérleti rendszer 2014-ig lesz érvényben, de egy tagállam csak két évig alkalmazhatja. KoM

Sok magyar maradt home office-ban

A diplomás munkavállalók fele, míg a budapestiek 40 százaléka továbbra is otthonról dolgozik.

Négy fő pillére lesz a jövő évi költségvetésnek

Varga Mihály szerint a veszélyhelyzet megszüntetése után járványügyi készültségre állnak át.

Megérkezett a mentőcsomag első részlete a Lufthansa számlájára

A német állammal korábban megkötött 9 milliárd eurós segélycsomagot már az unió is engedélyezte.

Kiderült, melyik edzők költötték a legtöbbet a topfutballban

A 25 listázott edző közül 17 megfordult a Premier League-ben. Repkedtek a milliárdok az első ötben.
Világgazdaság Piactér