Újabb két vonal villamosítására készül a GYSEV

Gazdaság | Innováció

Két vasúti vonalszakasz villamosítására több mint 20 milliárd forintot nyert a GYSEV Zrt. A 87 kilométeres Porpác–Mosonszolnok, valamint az 50 kilométeres Szombathely–Zalaszentiván szakaszokra vonatkozó támogatói szerződést pénteken írták alá. A támogatás az összköltség 85 százalékát fedezi, az önrészt a magyar állam adja. A beruházás a tervek szerint 2015 őszére készül el.
A Porpác–Mosonszolnok szakaszon központi forgalomirányítást is kialakítanak. Mindkét szakaszon átalakítják a villamosításhoz szükséges biztosítóberendezéseket, és megerősítik a vasúti pálya felépítményét. Az állomásokon emelt peronok épülnek.
Dávid Ilona, a GYSEV elnöke hangsúlyozta, hogy az érintett szakaszok a regionális, az InterCity-közlekedés és a teherszállítás szempontjából is kiemelt jelentőségűek. Mint az aláíráskor mondta: minden egyes tonna áru, vasúton szállított áru tehermentesíti a 86-os főutat.

Új esély több ezer magyar vállalkozásnak

Akár tíz-húszezer vállalkozás számára is releváns fejlesztési lehetőség lehet a két részletben 45 milliárd forintos keretösszegű új innovációs pályázat.

A beruházási ráta 25 százalékra nőhetett

Az építőipar első negyedéves, 47 százalékos növekedéséből kiindulva bőven 20 százalék felett gyarapodhattak a beruházások.
Világgazdaság Piactér