Újra itt a Kutatók Éjszakája

Gazdaság | Innováció
Negyvenhárom hely rendezvényeire várják az érdeklődőket

Szeptember 24-én országszerte ismét lesz Kutatók Éjszakája. Az ország egyik legjelentősebb kutatás-fejlesztéssel foglalkozó rendezvénysorozatára mindenkit várnak. A Tempus Közalapítvány immár második alkalommal pályázott sikeresen a program magyarországi megrendezésére. Az idén 43 intézmény programjaira több mint negyvenezer látogatót várnak a szervezők Soprontól Debrecenig 24 városban. Az Európai Bizottság támogatásával szerte Európában immár ötödik éve népszerű fesztivál a Kutatók Éjszakája. Magyarország kezdettől fogva részese a programnak, s az indulás óta nálunk a rendezvények látogatottsága több mint a tízszeresére növekedett. A részletes program a www.kutatokejszakaja.hu weboldalon található.


A rendezvénysorozaton kicsik és nagyok személyesen találkozhatnak a kutatókkal, kipróbálhatják az eszközeiket, találmányaikat, megismerhetik a munkájukat előadások, vetélkedők, kiállítások és tudományos-szórakoztató programok keretében. Hallhatnak digitális dísznövényekről, megismerkedhetnek hangunk színeivel, betekintést nyerhetnek a csokoládészobrászat rejtelmeibe, a növények szexuális életébe, sőt, tésztahidat is építhetnek. A programban ismét szerepel csillagparti a csillagászokkal és geológus-terepszemle. Akit érdekel, megismerkedhet a jelnyelv, a meteorológia vagy a vulkánok rejtelmeivel, tanulmányozhatja a genomkutatás módszereit. Kiderül majd, hogy miként fagyaszthatunk gyümölcsöket hűtőszekrény nélkül, és hogyan emelhetünk fel egy pillepalack segítségével egy tankot. A felsőoktatási és kutatóintézetek által bemutatott érdekes, interaktív programok mellett olyan eseményeken is részt vehetnek az érdeklődők, ahol a kutatások gyakorlati hasznosítása, illetve az a kutató kerül előtérbe, aki üzletemberként és tudományos szakemberként egyaránt megállja a helyét. A magyarországi rendezvényeken közel hatszáz kutató mutathatja meg a „másik” arcát, és bizonyíthatja be a nagyközönség számára, hogy a tudomány érdekes, és tanulni sohasem késő. VG

Események (részletek a programból)

– A fa, amely beszél a világhoz
Ericsson Science Park, Budapest
– A közösség esze
Millenáris, Budapest
– Séta a csillagos égen
Bajai Csillagvizsgáló
– A láthatatlan légió
Pécsi Tudományegyetem


EKB: 8,7 százalékkal csökkenhet idén a GDP az euróövezetben

Az Európai Központi Bank mély euróövezeti recesszióval számol az idei évre.

Magyarország újabb pert nyert a Európai Bizottsággal szemben

2015 februárjában Magyarország a dohányipari vállalkozásokat terhelő új adót vezetett be, egészségügyi hozzájárulás elnevezéssel, ami miatt az Európai Bizottság vizsgálati eljárást indított.

Lufthansa: 2023-ig tart a válság a légi közlekedésben

Még három évig, 2023-ig tarthat a koronavírus-világjárvány miatt keletkezett válság a nemzetközi légi közlekedésben az ágazat legnagyobb német szereplője szerint.

A lakáspiacot is érinti a munkanélküliség növekedése

Az árak valamelyest mérséklődtek, ami összefüggésben van a munkanélküliség növekedésével.
Világgazdaság Piactér