Vegyesen alakulnak a felvásárlási árak

Gazdaság

Júniusban a gyakran ismétlődő hőségnapok a tejtermelő tehenészetekben 8-12 százalékos tejtermelés-csökkenést okoztak. A tejfeldolgozók a modern hűtőkkel felszerelt gazdaságoknál nem jeleztek minőségi romlást, ám a kisebb hűtőt működtető gazdaságokban termelt tejet sok esetben vissza kellett küldeni. Az egy-két tehenes gazdák, akik alacsony hatásfokkal hűtenek, átmenetileg szüneteltették a tejbegyűjtőkbe történő szállítást. A háztól eladott tej literéért általában 80-120 forintot kapnak a gazdák, áll egyebek között az állattenyésztés helyzetéről készített gyorsfelmérésben.

A húsmarhapiacon ugyanakkor élénkülés tapasztalható, vannak olyan fajták – mint a magyar tarka, a húsmarha -, amelyek iránt kifejezett igény mutatkozik. A felvásárlási árak kilónként átlagosan 25-30 forinttal emelkedtek. Ám más fajtákért kevesebbet fizetnek.

Vegyes a kép a sertéstenyésztők szempontjából. A vágósertés-forgalomra a hónap folyamán a változó kereslet volt jellemző: a felvásárlók általában a nagy tételekben felvásárolható, jó minőségű vágósertést keresték, ugyanakkor a háztáji sertéseket egyáltalán nem, vagy csak többhetes ígérgetés után vették át. A gyenge kereslet a fizetési határidők betartásában is éreztette hatását. A felvásárlók egyre gyakrabban fizetnek 21-30 nap múlva, hívja fel a figyelmet az FVM összegzése. A felvásárlási árak június utolsó dekádjában kilogrammonkénti 5-20 forinttal emelkedtek, aminek eredményeként az élősúlyra a 240-250 forintos kilónkénti ár volt a jellemző.

A juhtenyésztők saját bőrükön tapasztalják a spanyol és görög báránydömping hatásának lefutását. Ugyanakkor megindult a felvásárlók érdeklődése a pecsenyebárány iránt Magyarországon. Ára ennek megfelelően emelkedett, kilogrammonként már 40-80 forinttal adnak érte többet.

Teljesen megszűnt a kereslet a vágókecske iránt. A megtermelt tejet kevés feldolgozó (sajtüzem) veszi csak meg. Még ha van is vevő a tejre, általában igen nagy a szállítási távolság, és a fuvarköltség “megeszi a hasznot”.

Sok baromfitenyésztő panaszkodik, nem is véletlenül. A brojler- csirke felvásárlási ára például kilónként 170-180 forint körül stagnál. Kacsamáj iránt gyakorlatilag nincs kereslet, miközben a libamájtermelők a gyenge piaci mozgáson kívül még jelentős árcsökkenésre is panaszkodnak.

Miközben a méz felvásárlási ára emelkedett, a méhészeknek – a tavaszi akácvirágrügyek részleges elfagyása miatt – egyes térségekben jelentős hordási vesztesége van. A felvásárlási ár általában kilónként 150 forinttal emelkedett. Júniusban a vegyes virágméz felvásárlási ára kilogrammonként 400, az akácmézé 600-650 forint volt.

15:06
Gazdaság

Sokat hozhat a brüsszeli reformterv

Éves szinten 40 milliárd euróval csökkentheti az EU-ban az áfacsalások értékét, ha elfogadják, hogy az EU-n belüli értékesítés után az eladónak a más tagállamokba értékesített áruk után is fel kell számítania a vevő országában érvényes áfaösszeget.
12:58
Gazdaság

Hosszabb időre szerződnek a közmunkások a munkáltatókkal

Az idény­munkák zárásával csökkent a közmunkások száma, az új belépőknek ugyanakkor hosszabb időre kínálnak kereseti lehetőséget a foglalkoztatók.
Világgazdaság Piactér