Mi jellemzi a modern lakberendezési irányzatot?

A modern lakberendezést hangzatos neve ellenére közel sem az extravagáns stílusjegyek dominálják. A letisztultság, egyszerűség képes olyan harmonikus közeget teremteni, amely egy feltűnőbb dekorációs elem vagy bútor mellett sem kelt túlzsúfolt, „zajos” hatást.

A modern stílus főleg természetes anyagok felhasználásával törekedik a minél kellemesebb hangulatra. Egyszerű földszínek és letisztultság jellemzi, és leginkább a skandináv, a posztmodern és a század közepi stílusok hatottak rá.

TIPP: Az akciós szőnyegek remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy egy befektetése nélkül is teljesen újjávarázsoljuk otthonunk hangulatát. Sőt, a különböző mintázatú szőnyegeknek köszönhetően még az optikával is játszhatunk egy kicsit, tágasabbnak ható teret varázsolva.

Berendezés tekintetében gyakori a faanyagok, a króm, az üveg vagy akár az acél felhasználása is. Természettől idegen anyagok, például egy műanyag szék határozottan nem illik bele az összképbe, ezért modern stílusú lakás kialakításánál érdemes ezt kerülni.

Fotó: 123rf.com

Bár a stílus az egyszerűségre törekszik, korántsem egyenlő az unalmassal. Nemcsak „kocka” bútorokkal találkozhatunk, hanem csodás ívek, gömbölyű formák is jellemezhetik a bútorok kinézetét.

3 tipp, ha költséghatékonyan szeretne modernebb lakást teremteni

Ha úgy érzi, itt az ideje egy kis változatosságnak, mert a régi bútorok kusza összhatást keltenek otthonában, a következő 3 tippünk segíthet:

1. Ha teljesen vagy akár csak részlegesen szeretnénk tiszta lappal indulni, váljunk meg a régi, rossz állapotban lévő vagy stílusba nem vágó bútoroktól! Ezeket nem muszáj egyből kidobásra ítélni, érdemes először fotókkal feltölteni egy-egy eladó tárgyakat hirdető oldalra. A befolyt összeget pedig az új bútorok megvételére is fordíthatjuk.

Ne csak a kinézetet, de a funkciót és a praktikusságot is vegyük alaposan górcső alá. Egy bútornak ugyanis elsősorban jól kell szolgálnia az otthon lakóit, ezért egy leszakadt fiók vagy egy túl kicsi ruhásszekrény soha nem javítja az életminőséget. Ahelyett pedig, hogy újabb és újabb kiegészítő bútorokat vennénk, hogy jobban elférjünk, érdemes inkább egy nagy és igény esetén személyre szabható, átalakítható bútort vásárolni a tárolásra.

2. Váljunk meg minden olyan „stabilnak tűnő” elemtől, amelyek hosszú évek óta állnak a lakásban! Legyen szó egy elnyűtt díszpárnáról, egy poros, nem odaillő szőnyegről vagy éppen egy terebélyes, rossz állapotban lévő szobanövényről, fölöslegesen ne tartogassuk ezeket otthonunk terét korlátozva.

Szerezzünk be új dekorációs elemeket, amelyek feldobják, felfrissítik a lakást. Érdemes megtekinteni az áruházakban, webáruházakban az akciós szőnyegeket és fali dekorációkat, majd egységesíteni a modern hangulatot kisebb, de hangsúlyos tárgyakkal.

3. Készítsünk egy hangulattáblát, amelyre kitűzhetünk ötleteket, inspirációkat! Tüntessük fel rajta, hogy pontosan milyen színekben, formákban, berendezésben és dekorációban gondolkodunk. Ez egy remek DIY projekt a képek gyűjtögetésétől a ragasztásig, és persze kiváló inspiráció is. Büdzsétől függően jó érzés szépen lassan mindent kipipálni a beszerzendők listájáról, látva, hogy gyönyörűen modern stílusú lakássá alakul otthonunk.

Hogyan érdemes belevágni?

Minden tervezés fontos része a megfelelő tájékozódás és inspirálódás. Ezért a lehető legjobb, ha eleinte az ötlet megfogalmazása után csak kötetlenül nézelődünk. Legyen szó egy kedvenc sorozatban lévő csodás lakásról, egy lakberendezési áruház akciós szőnyegeket hirdető szórólapjáról vagy az erre specializálódott magazinokról, számtalan forrást felhasználhatunk az ötletgyűjtésre.

A lakberendezési terv készítésekor a praktikai szempontokat figyelembe véve kell megtalálni az arany középutat a funkció és a kinézet között. Természetesen egy lakásban a méretek is limitáltabbak lehetnek, ezért érdemes még a legkisebb bútor vásárlása előtt is mindent alaposan lemérni.

Nem szükséges mindent egyszerre beszerezni, szép lassan haladva pár hónap vagy egy év alatt csodásan átalakítható a lakás. Egy felújítás vagy új lakberendezési irányzatra való átállás szinte soha nem könnyű projekt, de a végeredmény annál nagyobb hatással lehet az otthon lakóira praktikum és esztétika szempontjából is.