A DJP Hálózatban működő DJP Pontok mintájára a Digitális Tudásközpontok széles körű állampolgári elérést biztosítanak, megszólítva a különböző társadalmi csoportokat (például a hátrányos helyzetűeket vagy az idősödő korosztályt). A szemléletformáláson és a digitális megoldások bemutatásán kívül a Digitális Tudásközpontok célja az állampolgárok munkaerőpiaci versenyképességének növelése is, a digitalizációhoz kapcsolódó felnőttképzési programokon keresztül.

A Tudásközpontok teljes körű felszerelését, kialakítását, szakmai támogatását és koordinációját, valamint minőségbiztosítását a Digitális Jólét Nonprofit Kft. látta el. A korábbi tapasztalatok becsatornázását a Kormányzati Informatikai Ügynökség (KIFÜ) támogatja.

PR cikk kép
Fotó: Digitális Jólét Nonprofit Kft.

A Tudásközpontok jellemzően 300 és 500 m² közötti alapterülettel, bemutatóterekkel és oktatási termekkel rendelkező közösségi terek, ahol képzett, 4-5 fős személyzet vezeti be a látogatókat a digitalizáció világába. A Központok felszereltsége követi a legújabb digitális innovációs trendeket, aminek segítségével lehetőséget biztosít a látogatók számára az olyan területekkel való megismerkedésre, mint például a robotprogramozás vagy a 3D nyomtatás.

A Tudásközpontok létrehozásával az adott régióban működő köznevelési és szakképző intézmények, civil szervezetek, felsőoktatási intézmények és DJP Pontok számára lehetőség nyílik a kompetenciafejlesztő foglalkozások, képzések, szakkörök, workshopok, osztálykirándulások, és pedagógusi továbbképzések megvalósítására. Az intézményi kapcsolódások mellett a Központok közösségi térként is funkcionálnak, helyet adva a fiatalok és a fejlődni kívánó felnőttek számára.

A Tudásközpont hétköznap iskolai csoportnak szervez élményközpontú alkotó foglalkozásokat, digitális élménytúrát, a 3D alkotás, a virtuális valóság, a kiterjesztett valóság, a mesterséges intelligencia alkalmazásának területén, ezt a tudást szakkörök és nyári táborok keretein belül is megerősíti. Ezeknek a találkozóknak az 5-12. évfolyamos diákok a célcsoportja.  

A sokszínű programtípusok (pl. mobilapplikáció készítése, 3D tervezés és nyomtatás, robotok programozása, robotkarok, robotkutya megfigyelése, lézervágás, virtuális és kiterjesztett valóság felhasználása, okosotthon működése, munkaerő-piaci tanácsadás) és a hatalmas eszközkészlet biztosítja, hogy a résztvevők a digitális szemléletformálás mellett, gyakorlati szempontból egy útmutatót kapjanak a digitális világ működéséről, mindezeket felhasználják a tanulási folyamataikban, a mindennapok adta digitális kihívások megoldásában.

További információ:

https://djnkft.hu/digitalis-elmenykozpontok-halozatanak-tovabbfejlesztese-es-kozponti-minosegbiztositasa/

PR cikk kép
Fotó: Digitális Jólét Nonprofit Kft.