Ezreket érint, de gyógyítható a gyerekkori leukémia

Hirdetés
Vajon mi az első dolog, ami eszébe jut Önnek, amikor meghallja a „leukémia” szót? Az emberek többségének nagy valószínűséggel egy gyógyíthatatlan gyermek bukkan fel lelki szemei előtt. Pedig a tudomány állása ma már lehetővé teszi, hogy a leukémiás gyermekek mintegy 75 százaléka teljesen meggyógyuljon.

A kutatók most világszerte azért küzdenek, hogy ez az arány – mely az ötvenes években alig 10% volt – Magyarországon még ennek az elméleti aránynak az elérése is komoly kihívást jelent. A rákos gyermekeket kezelő intézmények ugyanis több szempontból is nehéz helyzetben vannak: egyrészt nem mindegyikük rendelkezik az összes létfontosságú készülékkel, másrészt az is gondot jelent, hogy a leukémiás gyermekek közül sokan élnek olyan kisebb településeken, ahol egyáltalán nincs ilyen ellátás. A gyermekeket éppen ezért gyakran kell különböző intézmények között, illetve távoli lakóhelyükről oda-vissza szállítani. Súlyos probléma az is, hogy a leukémiás gyermekek szállítása csak olyan különleges, „steril” körülmények mellett valósulhat meg, amely az agresszív kemoterápia miatt legyengült immunrendszert megóvja az életveszélyes baktérium és vírusfertőzések ellen.
A fentiek ismeretében érhető, miért döntött úgy az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány, hogy karácsonyi kampányában speciális sürgősségi betegszállító mentőautó flotta megvásárlását tűzte ki célul. Az alapítványhoz beérkezett adományoknak köszönhetően 22 millió forintot utalhattak át január közepén a Heim Pál Gyermekkórház és a Debreceni Egyetemi Klinika onkológiai osztálya számára, így a két intézmény hamarosan saját gyermekonkológiái sürgősségi betegszállító mentőautóval rendelkezhet majd. 


Mindez azonban – sajnos – nem jelenti azt, hogy a leukémiás gyermekek ellátása terén ne lennének még megoldandó feladatok. Fodor Zsuzsa, az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi elnöke a következő évben az egyik legfontosabb feladatnak tartja, hogy a rákos gyermekeket kezelő onkológiai osztályok mindenütt keszonszerű, többszörös zsilipeléssel nyíló, különleges légtechnikai rendszerrel ellátott, csökkentett csíratartalmú kórteremhez jussanak – ez ugrásszerűen javíthatja a gyermekek túlélési esélyeit. 


Amikor egy gyermek leukémiában megbetegszik, az egész család élete fenekestül felfordul – folytatja. –Elég, ha azt elmondom, hogy egy leukémiás gyermek gyógyítása speciális megközelítést igényel: az intenzív kezelés időszaka után az utókezelések általában évekig elhúzódnak, mialatt a gyermeknek továbbra is iskolába kell járnia. A fenntartó kezelések alatt az egyik szülőnek általában fel kell adnia a kereső tevékenységet is, hiszen fontos, hogy valaki mindig a gyermek mellett legyen akár a nap 24 órájában.


A mostani időszak – mondja – különösen fontos a közelgő személyi jövedelem bevallás miatt. Ilyenkor minden adófizető rendelkezhet személyi jövedelemadójának 1%-áról valamilyen nonprofit szervezet számára. Egyedülálló lehetőség ez több szempontból is: egyrészt mi magunk dönthetünk adónk felhasználásnak legalább egy részéről, másrészt ezzel úgy támogathatunk egy nemes ügyet, hogy ezúttal ez még apró kiadást sem jelent. Ennek ellenére tavaly minden negyedik adózó élt csak ezzel a lehetőséggel.


A kuratórium elnöke mindenesetre bizakodó:
–Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány olyan kiemelten közhasznú nonprofit szervezet, és 2003-as megalakulása óta áldozatkész támogatói segítségével több mint 62 millió Ft-tal támogatta a leukémiás gyermekek gyógyítási feltételeinek korszerűsítését. Talán ennek is köszönhető, hogy sokan ismernek minket és tevékenységünket – így támogatóink száma is jelentős, és bízunk benne, hogy idén még többen segítenek. Felbecsülhetetlen segítséget nyújthat minden egyes 1%-os felajánlás, a szó szoros értelmében életeket menthet! 


Az Alapítvány tevékenységéről és az 1% felajánlásának pontos menetéről a leukemias.hu/egyszazalek oldalon olvashat bővebben.

MAGYAR VÁLLALATOK, CSALÁDI VÁLLALATOK - HOGYAN LEGYÜNK SIKERESEK?

Nekik már sikerült. Mi van a sztori mögött? Szeptember 28-án Balogh Levente, Gablini Gábor elárulja.
Részletek: rendezvenyek.vg.hu

15:23
Gazdaság

Élesben ismerkedhetnek a kkv-k a digitalizációval

Várhatóan januárban csatlakozhatnak az első kis- és közepes vállalatok az Ipar 4.0 mintaalkalmazások kialakítása című projekthez.
07:35
Gazdaság

Továbbra sem tudni, mit akar London

Erősen kérdéses, mekkora haladást érhetnek el a ma kezdődő újabb Brexit-fordulóban, mert Theresa May pénteki beszéde után sem lett világosabb, mit akar a brit kormány.
Világgazdaság Piactér