Miután heves felháborodást váltott ki egy 400 járműből álló oroszbarát autós-motoros konvoj Berlinben, hétvégére ismét ruszofil tüntetéseket terveznek több német városban is – írja a dpa-AFX hírügynökség. Vasárnapra például Hannoverbe szerveznek egy konvojt, melyre a városi rendőrség szóvivője szerint már több mint 500-an regisztráltak.

Fotó: Evgeny Yepanchintsev / Sputnik via AFP

Az eredetileg múlt vasárnapra meghirdetett, 700 jármű részvételével számoló felvonulásra ugyan Frankfurtban nem került sor, ám a városvezetés szerint egy másik oroszbarát gyűlést szigorú feltételek mellett meg lehet tartani, erre eddig 2000 résztvevőt regisztráltak. A demonstráció mottója: "Az oroszajkú polgárok zaklatása és diszkriminációja ellen / A háború ellen - a békéért".

A város csütörtökön bejelentette, hogy a közrendvédelmi hivatal a közbiztonság és a közrend fenntartása érdekében a felvonulásra számos feltételt szabott". Tilos egyebek között bizonyos szimbólumok és jelvények, például a V és Z betű feltüntetése, valamint a "Szent György-szalag" viselése, mivel ezek az Ukrajnában folytatott orosz háborús tevékenységet jelképezik.

A múlt vasárnap felháborodást keltő berlini konvojhoz tartozó számos autót fehér-kék-piros színű orosz zászlókkal díszítettek. Torsten Akmann (SPD) belügyi államtitkár szerint pedig a háború támogatói által használt Z betűt is látni lehetett a járműveken.