Szlovákia lakosságának 30 százaléka kevesebbet vezet, ezáltal spórolva a benzinen és a gázolajon – derül ki az AKO kutatócég által készített felmérés eredményeiből.

A felmérést ezerfős mintán végezték 2022. június 7. és 10. között, amikor a benzin átlagára 1,9 euró környékén mozgott – tudatta az Új Szó.  A szlovákok 28 százalékának vezetési szokásait nem befolyásolta a benzin és a gázolaj magasabb ára, és ugyanolyan gyakran ülnek volán mögé, mint korábban.

A car passes the Bratislava-Jarovce border crossing between Slovakia and Austria on May 21, 2020. - The Slovak government opened borders and allowed Slovak citizens to travel to eight countries (Austria, Germany, Czech Republic, Hungary, Poland, Croatia, Slovenia and Switzerland) without having to enter state quarantine if they return within 24 hours. (Photo by VLADIMIR SIMICEK / AFP)
Egy személygépkocsi áthalad a Szlovákia és Ausztria közötti horvátjárfalui határátkelőn 2020. május 21-én
Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP

A megkérdezettek csaknem 6 százaléka azt válaszolta, hogy a hirtelen drágulás miatt részben vagy teljesen átváltott tömegközlekedésre.  

Ami a pártok szimpatizánsait illeti, a KDH, az SaS, az OĽaNO és a Progresszív Szlovákia (PS) szavazóinak kellett legkevésbé változtatniuk szokásaikon az üzemanyagárak emelkedése kapcsán, míg a Republika és a Hlas szavazóiról kiderült, gyakrabban járnak külföldre tankolni az olcsóbb benzinért és naftáért.