A guantánamói amerikai börtönbe látogat a közeli napokban az ENSZ emberi jogi szakértője – jelentette be szerdán Genfben a világszervezet. Jóllehet az ENSZ két évtizede kérelmezi, hogy szakértője eljusson az intézménybe, ez lesz az első ilyen látogatás.

Az emberi jogok és a terrorellenes harc különleges jelentéstevője, Fionnulla Ní Aoláin február 6-ától tesz szakmai látogatást az Amerikai Egyesült Államokban

– áll a közleményben.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának megbízásából utazó, de a világszervezet nevében nem nyilatkozó ír jogásznő Washingtonba, majd onnan a Guantánamói-öbölben lévő amerikai katonai támaszponton létrehozott börtönbe látogat. A látogatás végén nyilatkozatot ad ki, amelyben összefoglalja következtetéseit és ajánlásait.

A látogatást követő három hónapban Ní Aoláin asszony interjúkat készít az Egyesült Államokban és más országokban a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek áldozataival és az áldozatok hozzátartozóival, valamint egykori guantánamói foglyokkal.

Az ENSZ független emberi jogi szakértői azóta próbálnak meg bejutni a Kuba délkeleti részén lévő börtönbe, hogy azt 2002-ben létrehozták olyan foglyok elhelyezésére,

 

akiket az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett merényletek után a terrorizmus elleni háborúban vettek őrizetbe.

 

Washingtont törvénytelen fogva tartással, az emberi jogok megsértésével és kínzással vádolták a börtön miatt, amelyben akár nyolcszáz hadifoglyot is tudtak őrizni, akár a terrorcselekményekben való részességükkel kapcsolatos, gyenge lábon álló bizonyítékok alapján.

A börtönben jelenleg mintegy negyven őrizetest tartanak fogva.