Az Egyesült Államokban négy hónapja legnagyobb mértékben esett a legnépszerűbb amerikai lakáshitel átlagos kamata a múlt héten az amerikai államkötvények hozamának csökkenésére, a jelzáloghitelező bankok szövetségének (MBA) szerdán ismertetett kimutatása szerint.

A 30 éves lejáratú jelzáloghitelek átlagos rátája 23 bázisponttal, 6,48 százalékra süllyedt a március 17-ével záródott héten. 

Eközben az Egyesült Államokban a múlt héten 3 százalékkal nőtt a jelzáloghitel-igénylések száma, ezzel már harmadik hete jegyeztek fel emelkedést.

Múlt héten csökkentek az amerikai állampapírok hozamai a bankszektor helyzetével kapcsolatos bizonytalanságok és a gazdaság egészével összefüggő aggodalmak miatt. A jelzáloghitelek kamatai a múlt héten már a második egymást követő héten csökkentek, és egy hónapja a legalacsonyabb szintre süllyedtek

– mondta Joel Kan, az MBA elnöke.

A jelzáloghitelek csökkenő költségeinek hatására derűlátóbbak lettek a potenciális vevők. Ezt jelzi, hogy az MBA Purchase Index, amely az összes családi ház vásárlására irányuló jelzáloghitel-kérelmet méri, 169,3 pontra erősödött az egy héttel korábbi 165,6 pontról.