Spanyolországban májusban 3,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az előző év azonos időszakához képest – derül ki a statisztikai hivatal (INE) előzetes adataiból. Az éves alacsonyabb volt az áprilisi 4,1 százalékos ütemnél és jobb lett az elemzők által várt 3,5 százaléknál is.

A pénzromlás mértéke a 2021 júliusáig tartó időszak óta a legalacsonyabb. Az INE szerint a májusi adatot elsősorban az üzemanyagárak csökkenése magyarázza, valamint az, hogy lassult az élelmiszerár-növekedés. A maginfláció 6,1 százalék volt éves szinten, szemben az áprilisig tartó időszak 6,6 százalékával. Az áprilisig tartó időszakban a spanyol infláció jóval alacsonyabb volt, mint a 20 országot magában foglaló euróövezet többi országában.

Bukott a baloldal, jöhetnek az előrehozott választások Spanyolországban

Előre hozott parlamenti választásokat jelentett be július 23-ára Pedro Sánchez miniszterelnök hétfőn Madridban. A kormányfő a vasárnapi helyhatósági választások eredményére hivatkozott a döntés indoklásakor. A parlamenti választásokat eredetileg december végén rendezték volna, Spanyolország uniós elnökségének végén.