A kereskedők egy része arról számolt be, hogy a tapasztalatok szerint a vásárlók ezekben a hetekben inkább kivárnak. Ami pedig a hatósági árak hatálybalépését illeti, a szövetség szerint a tömeges igények kiszolgálása egyelőre kérdéses mind a termelésben, mind pedig a beszerzésben.

Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

Érdemes felidézni, hogy a csirkemellfilé kilogrammonkénti átlagára 1600 forint volt a kereskedelmi szövetség gyűjtése szerint, a sertéscombé pedig 1420. A napraforgó-étolaj literenként 713 forintba került tavaly októberben, a 2,8 százalék zsírtartalmú, dobozos UHT tej pedig 268-ba. Az élelmiszerárstopnál figyelembe vett időszakban a kristálycukor átlagos fogyasztói ára 261 forint volt kilogrammonként, a kristálycukoré pedig 203. 

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet azt is tisztázta, hogy ha a 2021. október 15-i ár nem állapítható meg, akkor a Központi Statisztikai Hivatal honlapján tavaly októberre vonatkozóan közzétett átlagos fogyasztói árat kell alkalmazni. 

Ilyen eset lehet a kiárusítás, a leárazás, az akció, a szezonális kedvezmény, a promóciós értékesítés, tehát a kedvezményes értékesítés valamennyi formája. 

A számlázott átadási vagy önköltségi ár mértéke sem haladhatja meg a tavaly októberit, az értékesíteni kívánt árumennyiség pedig nem lehet kevesebb a tavalyi átlagnál. 

A kötelezettségek megsértése esetén 50 ezertől 3 millió forintig terjedő bírság szabható ki, ismételt jogsértés esetén viszont elrendelhető az is, hogy a kereskedő a tevékenységét ideiglenesen nem folytathatja. Az utóbbinak az időtartama legalább egy nap, legfeljebb fél év lehet.