A hét közepétől ismét új árakat alkalmaznak majd a benzinkutakon – írta meg a Holtankoljak. Az üzemanyagár-figyelő szakblog szerint a benzines járművek tulajdonosai örülhetnek, azonban a dízelesek már nem.

20220527 BudapestBenzinár illusztrációFotó: Máté Krisztián (MK) Metropol 20220527 Budapest
Benzinár illusztráció
Fotó: Máté Krisztián (MK) 
Metropol
Megjelentek a friss üzemanyagárak, szerdától jelentősen csökken a benzinár, és drágul a dízel. Fotó: Máté Krisztián / Metropol

Szerdától ugyanis a 95-ös benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal csökken. A gázolajnál is változik a nagykereskedelmi ár, de itt ellentétes trend figyelhető meg, és bruttó 4 forintos emelés jön. Mindez azt jelenti, hogy a hét közepétől a töltőállomásokon az alábbi árszintekkel lehet majd találkozni:

  • 95-ös benzin – 639 Ft/liter,
  • gázolaj – 682 Ft/liter. 

Ezzel sorozatban már harmadik alkalommal csökken a benzin ára. Az áresés még szeptember 22-én kezdődött, igaz, akkor csak a dízel literenkénti árából engedtek bruttó három forintot. Azóta viszont a benzinnél is elindult az árcsökkentés, eddig már összesen bruttó 20 forinttal kerül kevesebbe, mint másfél hete. A dízel esetében, ha csak minimálisan is, de szintén kedvezőbb a helyzet, és az elmúlt másfél hétben összességében bruttó 3 forintos literenkénti csökkenés állt be. 

Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója korábban arról beszélt a 24.hu-nak, hogy az üzemanyagárakat globális folyamatok alakítják, a hazai szereplőknél pedig nincs kirívó árrés. Azt prognosztizálta, hogy a folyamatok most inkább az árak csökkenése irányába mutatnak. „Ha nincs jelentős forintgyengülés, ha nincs olajárrobbanás, akkor a jelenlegi trendek szerint inkább távolodunk a literenkénti 700 forintos ártól” – fogalmazott.

Ugyanakkor a teljes képhez hozzátartozik, hogy a nagy- és kiskereskedelmi árrés a szakértők szerint mostanra elérte a 130-140 forintos szintet, ami 2019-hez képest duplázás. Vagyis a kereskedőknél igenis van mozgástér az árak mérséklésére. A kormányzat az elmúlt napokban erre fel is szólította a piacot, és jelezte, hogy ha nem tartják kordában az árakat, kész beavatkozni. Tehát a mostanában tapasztalható, főképp a benzinnél megjelent kedvező árpály jó eséllyel összefügg a kormányzati ultimátummal.

Érdemes lesz figyelni, milyen árazás lép életbe péntektől a töltőállomásokon. Erről szerdán érkezik majd információ. Könnyen lehet, hogy kitart a kedvező árképzés, és újabb csökkenés következik majd. A dízel esetében ez kétséges, mert ott egészen extrém körülmények terhelik az értékesítést.

Globális dízelválságot robbanthat ki az orosz exportstop

Az olaj drágulása húzós üzemanyagárakat eredményezhet, emellett egy újabb csapás is fenyegeti a globális gazdaságot: Oroszország korlátozta a dízel kivitelét. A gázolaj a világgazdaság egyik legfontosabb terméke, amelyet a mezőgazdaságban, a feldolgozóiparban és az építőiparban is használnak.