A franchise irányadó üzleti modell lehet

KKV | Nemzeti Fejlesztési Terv

A franchise hazai szerepének növekedése szempontjából kifejezetten ígéretesnek mondható, hogy ez az üzleti modell szerepel a nemzeti fejlesztési terv első prioritásában, sőt helyet kap a versenyképesség javítását szolgáló operatív programban is – fogalmazott lapunk kérdésére Kiss István, a Magyar Franchise Szövetség (MFSZ) főtitkára. Elmondása szerint e modell gazdaságdinamizáló hatása számos nemzetközi és hazai példa által bizonyítást nyert, így e vállalati kör támogatása komoly nemzetgazdasági többlethaszonnal járhat. A franchise, azaz a már bizonyított üzleti modellek jogainak adásvétele (magában foglalva a márkanevet, a know-how-t és a folyamatos üzletviteli támogatást) stabil és intenzív növekedésre képes elemét alkotja a gazdaságnak. Nemzetközi statisztikák alapján az újonnan induló egyéni vállalkozók 60-70 százaléka öt éven belül tönkremegy, ha azonban vállalkozásukat e rendszer tagjaként indítják, ez az arány 6-7 százalékra mérséklődik. Ennek is tudható be, hogy az Egyesült Államokban a kiskereskedelmi forgalomnak ma már közel 40, Nyugat-Európában 15-25 százaléka ered franchise vállalkozásoktól. Magyarországon ez az arány 5-6 százalékra tehető. Az itthon magát franchise formában működőnek tekintő mintegy 350 cégből ténylegesen körülbelül 250 teljesíti az MFSZ kritériumait, illetve dolgozik ennek megfelelő szerződési forma alapján. Kiss István szerint tény továbbá, hogy az ilyen cégek közül is többnél a franchise mellett a saját hálózat aránya is jelentős. Az eddigi eredmények tudatában tehát a hazai franchise-piacon még komoly fejlődési lehetőségek vannak.

Ezt már a Széchenyi-terv is visszaigazolta, hiszen ott két pályázat szólt e vállalati körnek. Az elnyert egymilliárd forintot meghaladó összértékű támogatás 21 franchise-átadónak, a rendszerátvevőket is figyelembe véve pedig több mint 210 cégnek jelentett lehetőséget. Az MFSZ ennek tudatában a franchise tőkemobilizáló, munkahelyteremtő és exportbővítő hatására hívja fel a figyelmet, amely a sikeres vállalkozások megtöbbszörözésével jellemzően a vállalkozói kultúra színvonalának emeléséhez is hozzájárul.

Az MFSZ mint az Európai Franchise Föderáció tagja hangsúlyozza ugyanakkor, hogy számos európai országban több amerikai franchise működik, mint más európai államból származó, így az unió külön szervei foglalkoznak ezen hátrány csökkentési lehetőségeivel. Így a nemzeti fejlesztési terv ilyen irányú kiterjesztése egybevág az uniós elképzelésekkel.

Segít a piacra jutásban a Valor

Néhány éven belül piaci alapokra kívánja helyezni az életképes innovációkat a Valor Hungariae Zrt. vezérigazgatója.

A Dacia a legmenőbb a nagycsaládosok körében

Sikeres a nagycsaládosok autóvásárlását támogató program.
Világgazdaság Piactér