A jövő májusi időpont a legkedvezőbb

KKV | Nemzeti Fejlesztési Terv

Magyarország végleges kimaradása az Európai Unióból katasztrofális és szélsőséges gazdasági következményekkel járna – derül ki az EU-csatlakozás középtávú hatásairól készített tanulmányból. Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Rt. elnöke szerint a belépésre a jövő májusi időpont a legkedvezőbb. A csatlakozás hatására 2004-től 0,8 százalékkal gyorsulna a GDP éves növekedése, s a nyertesek közé kerülne a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar is, amihez azonban az agrárágazatban jelentős szerkezeti átalakításra van szükség. Az esztendőkkel későbbi csatlakozás – figyelmeztetett a kutató – ugyanakkor lassuló tőkebeáramlást, a forint árfolyamának 10-12 százalékos gyengülését és évente 1,5 százalékpontos inflációs nyomást okozna, ami előbb-utóbb szociális feszültségekhez vezetne. (VG)

Varga Mihály: Érthetetlenek az aránytalanságok

A magyar álláspont szerint igazságos és rugalmas forráselosztásra van szükség az uniós válságkezelésben.

Rossz a nyugdíjpénztári teljesítmény

A tanulmány szerint a második pillérben nagyobb hozamokat kellene biztosítani a takarékoskodóknak, és módosítani kellene a díjakon is.

Több százmillió forint a vallásos könnyűzene támogatására

A magyar keresztény vallásos könnyűzene az elmúlt időszakban felkerült a világtérképre, komoly sikereket ért el – mondta a kultúráért felelős államtitkár.
Világgazdaság Piactér