A kkv-k mellett a nagyokat is támogatni kell

KKV | Nemzeti Fejlesztési Terv

A terv stratégiája a gazdaság gyengeségei között a magyar kis- és középvállalati szektor tőkehiányát említi, ám ugyanígy foglalkoznia kellene a magyar nagyvállalatok szinte teljes hiányával, illetve a meglévők tőkeellátottsági gondjaival – szögezte le a Magyar Gépgyártók Országos Szövetsége (Magosz) véleményében. Erősíteni kellene a hazai fejlődés motorját képező magyar nagyvállalatokat, bátorítani kellene kutatási és fejlesztési programjaikat, támogatni kellene alkalmazott kutatásaikat, ezzel is lehetővé téve, hogy világszinten is felvehessék a versenyt a multinacionális társaságokkal. A szövetség helytelennek tartja, hogy a gazdasági versenyképesség fokozását célzó prioritások nem tartalmazzák a hazai viszonyok között nagy, nemzetközi mércével mérve azonban közepes méretű vállalkozásokat. Megdöbbentőnek nevezi, hogy a befektetések ösztönzését a külföldiekre szűkíti a javaslat. A hazai megtakarítások visszaforgatása a hazai – és nem más – gazdaságba legalább ennyire fontos kérdés – érvel a Magosz. A globalizált gazdaság igényeinek csak korlátozott számú kreatív országra, innovációs centrumra van szüksége, hívja fel a figyelmet az NFT-ről készült Magosz-vélemény, ezért is feltétlenül szükséges, hogy a termelőágazatok fejlesztése se szoruljon háttérbe.

Magyar cég is versenyben van a futballvilág legígéretesebb startupjai között

A nemzetközi labdarúgás legfontosabb üzleti seregszemléjén is felfigyeltek a magyar szurkolói képküldő alkalmazásra.

Kilenc éves mélyponton az euróövezet májusi áruexportja

A Nagy-Britanniába irányuló export 36,7 százalékkal, az Egyesült Államokba 30,6 százalékkal, Kínába 10,1 százalékkal csökkent.

Hitelbiztosító: 40 éve nem volt ekkora válság

A fejlett országok GDP-je összesítve várhatóan 6,6 százalékkal csökken 2020-ban. Az eurózónában 8 százalék lehet a visszaesés.

Átalakulóban az autómosási piac

A víztakarékos autómosási technikák egyre népszerűbbek a tulajdonosok körében.
Világgazdaság Piactér