Állami tőkealap a régióknak

KKV | Nemzeti Fejlesztési Terv

Állami kockázatitőke-program indul januártól a régiókban a jelentős fejlődési potenciálú, ám forráshiánnyal küzdő vállalkozások kisegítésére. Mosonyi Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) illetékes főigazgatója a válság elhúzódásával indokolta az erről szóló, november 18-i kormányzati döntést. „Meg kell oldanunk azoknak a vállalkozásoknak a gondját, amelyeknél tőkehiány gátolja a növekedést, mert a piacon nem tudnak forráshoz jutni, ugyanakkor sürgősen technológiai fejlesztésre, struktúraváltásra lenne náluk szükség” – hangsúlyozta az Új Magyarország fejlesztési terv (ÚMFT) Regionális operatív programok Irányító Hatóságának vezetője.
Lapunk kérdésére válaszolva azt is elmondta, a Regionális Tőkebefektetési Alap a piacinál kedvezőbb kamatozású, visszatérítendő támogatást biztosítana az érintetteknek, s az ország hét régiójában várhatóan két-két milliárd forintos keret áll majd a rászorulók rendelkezésére. A program egyelőre kísérleti jelleggel indul el, a forrást hozzá az ÚMFT regionális operatív programjai biztosítják saját gazdaságfejlesztési uniós keretükből. Az alap kezelője az NFÜ-n belül működik majd. A finanszírozási igények kielégítését helyi szűrés előzi meg, a kérelmek elbírálásába bevonják a regionális fejlesztési ügynökségeket, a szakmai érdekképviseleteket, így a kamarákat is. „Optimális esetben már februárban megtörténhet az átutalás az első kedvezményezetteknek; ezzel vállalkozásokat tarthatunk életben és segíthetünk hozzá a növekedéshez, ráadásul a munkahelymegőrzést és -teremtést is ösztönözzük” – véli a főigazgató.
A tervek szerint az egyes régiók részéről rendelkezésre bocsátott kétmilliárd forint az uniós Jeremie pénzügyi (mikrohitel, garancia, kockázati tőke) eszközök példáját követve állandó forgásban saját vállalkozás-/gazdaságfejlesztési alapként működhetne akár éveken át. Minden évben a régiók döntenek arról, mire használják fel. Nemcsak mikrohitelként, de adott esetben más szolgáltatások (pl. képzés, tanácsadás nyújtásával) is ösztönözhetik területükön a vállalkozás- és gazdaságfejlesztést. A tervezett program kialakítása már zajlik, „a működési és intézményi feltételek megteremtése most a legfontosabb feladat” – közölte végül az NFÜ főigazgatója.

Telephelyfejlesztés
Elsősorban az üzleti infrastruktúra fejlesztését szolgálják a regionális operatív programok gazdaságfejlesztési prioritásai. Tavaly és tavalyelőtt forráslekötési gondokkal küzdöttek a régiók. Az idén meghirdetett telephely-fejlesztési kiírásnak köszönhetően következett be fordulat: a 17 milliárd forintos keretre összesen 40 milliárdos támogatási igény érkezett. Jó hír az érintett kis- és középvállalkozásoknak, hogy január végén újra meghirdetik ezt a népszerű támogatási konstrukciót.

Kiderült, melyik edzők költötték a legtöbbet a topfutballban

A 25 listázott edző közül 17 megfordult a Premier League-ben. Repkedtek a milliárdok az első ötben.

Akár 2 ezer forintot is kereshetnek óránként a diákmunkások

Tavaly közel 300 ezer 15 és 24 év között fiatal dolgozott nyáron.

Elhúzódó amerikai recessziótól tartanak a Fed-tagok

A Fed az eszközvásárlási programokkal egyelőre képes hatékonyan alacsony szinten stabilizálni a piaci kamatokat.

Szoboszlai Dominik a klubváltásról beszélt egy interjúban

Ha lesz egy klub, amelyik engem akar és hajlandó ennyi pénzt kifizetni értem, akkor örülni fogok, hogy elértem valamit – mondta a Figyelőnek a Salzburg magyar válogatott középpályása.
Világgazdaság Piactér