EU-források felhasználása: újratervezés, egyszerűsítés

KKV | Nemzeti Fejlesztési Terv

Az európai uniós források felhasználási feltételeinek radikális átalakítására tett javaslatokat a Magyar Pályázatkészítő Iroda (MAPI) azzal a megfontolással, hogy „Ha valamit lehet hatékonyan és egyszerűen is csinálni, miért tegyük nehézkesen és bonyolultan?” A most társadalmi vitára bocsátott Újratervezés 2010 című tanulmányt bárki megtekintheti, és véleményt mondhat megállapításairól, indítványairól a www.ujratervezes2010.hu weboldalon.
„Ha a 2013-ig hátralévő években nem sikerül dinamizálni az uniós források felhasználását, az EU által biztosított mintegy 8000 milliárd forintos keret lehetőségét elszalasztott esélyként fogják említeni a majdani történelemkönyvek” – indokolta kezdeményezésüket Essősy Zsombor, a MAPI vezérigazgatója a tanulmányról tartott szakmai konferencián. Úgy látja, a politikai váltás ismét a siker esélyét kínálja fel Magyarországnak e téren, már ha az új kormány élni kíván ezzel a lehetőséggel. Megjegyezte ugyanakkor azt is: tudják, ezt a félidős nyilvános értékelést nem egy piaci szereplőnek kellett volna elvégeznie, ám fontosnak tartották bemutatni a felgyülemlett problémákat és a kitörési pontokat is. Ráadásul a fejlesztéspolitika és az Új Magyarország fejlesztési terv újragondolását úgyszólván kötelezővé is tette a világban kialakult pénzügyi-gazdasági válság, mert 2010-re messze került az ország a tervben megfogalmazott céloktól.
A MAPI 25 százalékkal csökkentené az EU-pénzek felhasználását menedzselő intézményrendszer költségeit, mert úgy ítéli meg, a jelenlegi finanszírozás feltarthatatlan, 2011-től már többletterhet jelenthet a költségvetésnek. KoM

Fókuszprogramok

vállalkozásfejlesztés
foglalkoztatás
humánszolgáltatások fejlesztése
turizmusfejlesztés
települési erőforrások fejlesztése
szolgáltató közigazgatás
közlekedésfejlesztés

Több mint hat és félmillió amerikai vár segítségre

Soha nem látott szintre nőtt a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány alatt.

2,9 százalékos államháztartási hiánnyal számolnak

Magyarország EDP-jelentése 2,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal és 67,4 százalékos államadóssággal számol 2020-ra.

Munkahelymegtartó bértámogatást szorgalmaz az MKIK

Az MKIK ágazati szintű munkacsoportokat állított fel a kereskedelem, logisztika, élelmiszergazdaság, ipar, turizmus és pénzügy területén.

Pirelli-alelnök: azonnali tőkeinjekcióra van szüksége a nyugati piacoknak

Marco Tronchetti Provera szerint az európai és nyugati gazdaság újraindulása fokozatos lesz, de ehhez minél gyorsabb tőkeinjekció kell.
Világgazdaság Piactér