EU-források felhasználása: újratervezés, egyszerűsítés

KKV | Nemzeti Fejlesztési Terv

Az európai uniós források felhasználási feltételeinek radikális átalakítására tett javaslatokat a Magyar Pályázatkészítő Iroda (MAPI) azzal a megfontolással, hogy „Ha valamit lehet hatékonyan és egyszerűen is csinálni, miért tegyük nehézkesen és bonyolultan?” A most társadalmi vitára bocsátott Újratervezés 2010 című tanulmányt bárki megtekintheti, és véleményt mondhat megállapításairól, indítványairól a www.ujratervezes2010.hu weboldalon.
„Ha a 2013-ig hátralévő években nem sikerül dinamizálni az uniós források felhasználását, az EU által biztosított mintegy 8000 milliárd forintos keret lehetőségét elszalasztott esélyként fogják említeni a majdani történelemkönyvek” – indokolta kezdeményezésüket Essősy Zsombor, a MAPI vezérigazgatója a tanulmányról tartott szakmai konferencián. Úgy látja, a politikai váltás ismét a siker esélyét kínálja fel Magyarországnak e téren, már ha az új kormány élni kíván ezzel a lehetőséggel. Megjegyezte ugyanakkor azt is: tudják, ezt a félidős nyilvános értékelést nem egy piaci szereplőnek kellett volna elvégeznie, ám fontosnak tartották bemutatni a felgyülemlett problémákat és a kitörési pontokat is. Ráadásul a fejlesztéspolitika és az Új Magyarország fejlesztési terv újragondolását úgyszólván kötelezővé is tette a világban kialakult pénzügyi-gazdasági válság, mert 2010-re messze került az ország a tervben megfogalmazott céloktól.
A MAPI 25 százalékkal csökkentené az EU-pénzek felhasználását menedzselő intézményrendszer költségeit, mert úgy ítéli meg, a jelenlegi finanszírozás feltarthatatlan, 2011-től már többletterhet jelenthet a költségvetésnek. KoM

Fókuszprogramok

vállalkozásfejlesztés
foglalkoztatás
humánszolgáltatások fejlesztése
turizmusfejlesztés
települési erőforrások fejlesztése
szolgáltató közigazgatás
közlekedésfejlesztés

Nagyot szólhat az idén Kína és Hongkong tőzsdei együttműködése a kisbefektetők számára

Az Egyesült Államok tőzsdéin jelen lévő technológiai vállalatok közül majdnem kéttucatnyit jegyeztek be a hongkongi tőzsdén január közepéig.

Most kell megalapozni a jövő munkaerő kínálatát

Gyerekeink 65 százaléka olyan munkakörben dolgozhat a jövőben, amely ma még gyakorlatilag nem is létezik.
Világgazdaság Piactér