EU-források felhasználása: újratervezés, egyszerűsítés

KKV | Nemzeti Fejlesztési Terv

Az európai uniós források felhasználási feltételeinek radikális átalakítására tett javaslatokat a Magyar Pályázatkészítő Iroda (MAPI) azzal a megfontolással, hogy „Ha valamit lehet hatékonyan és egyszerűen is csinálni, miért tegyük nehézkesen és bonyolultan?” A most társadalmi vitára bocsátott Újratervezés 2010 című tanulmányt bárki megtekintheti, és véleményt mondhat megállapításairól, indítványairól a www.ujratervezes2010.hu weboldalon.
„Ha a 2013-ig hátralévő években nem sikerül dinamizálni az uniós források felhasználását, az EU által biztosított mintegy 8000 milliárd forintos keret lehetőségét elszalasztott esélyként fogják említeni a majdani történelemkönyvek” – indokolta kezdeményezésüket Essősy Zsombor, a MAPI vezérigazgatója a tanulmányról tartott szakmai konferencián. Úgy látja, a politikai váltás ismét a siker esélyét kínálja fel Magyarországnak e téren, már ha az új kormány élni kíván ezzel a lehetőséggel. Megjegyezte ugyanakkor azt is: tudják, ezt a félidős nyilvános értékelést nem egy piaci szereplőnek kellett volna elvégeznie, ám fontosnak tartották bemutatni a felgyülemlett problémákat és a kitörési pontokat is. Ráadásul a fejlesztéspolitika és az Új Magyarország fejlesztési terv újragondolását úgyszólván kötelezővé is tette a világban kialakult pénzügyi-gazdasági válság, mert 2010-re messze került az ország a tervben megfogalmazott céloktól.
A MAPI 25 százalékkal csökkentené az EU-pénzek felhasználását menedzselő intézményrendszer költségeit, mert úgy ítéli meg, a jelenlegi finanszírozás feltarthatatlan, 2011-től már többletterhet jelenthet a költségvetésnek. KoM

Fókuszprogramok

vállalkozásfejlesztés
foglalkoztatás
humánszolgáltatások fejlesztése
turizmusfejlesztés
települési erőforrások fejlesztése
szolgáltató közigazgatás
közlekedésfejlesztés

Sikeres volt a City fellebbezése, indulhatnak a BL-ben

Megnyugodhatnak a manchesteri kékek hívei, csak 10 millió euróba került a pénzügyi fair play megsértése, a BL-indulás nem veszett el.

Varga Mihály: Érthetetlenek az aránytalanságok

A magyar álláspont szerint igazságos és rugalmas forráselosztásra van szükség az uniós válságkezelésben.

Rossz a nyugdíjpénztári teljesítmény

A tanulmány szerint a második pillérben nagyobb hozamokat kellene biztosítani a takarékoskodóknak, és módosítani kellene a díjakon is.

Több százmillió forint a vallásos könnyűzene támogatására

A magyar keresztény vallásos könnyűzene az elmúlt időszakban felkerült a világtérképre, komoly sikereket ért el – mondta a kultúráért felelős államtitkár.
Világgazdaság Piactér